Касапинът от Билбао

В дома на Андони Гойкоечея най-гордо изложени са обувките, с които счупи крака на Марадона

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 08 Авг 2016
0
7169

Марадона тръгна на поредния си дрибъл, елегантен и врзивен едновременно. Но още недалеч от центъра чакаше Гойкоечея. Летящ с бутоните напред, той уцели опорния крак на Диего малко над глезена.

Последва звук, който Марадона по-късно описа като "сякаш се счупи дърво". Глезенът е строшен на две, а всички възможни връзки около ставата - скъсани. Ужасяваща контузия.

Стадионът утихна, а Диего бе изнесен с ръце на очите, пребледнял и в агония. За Гойкоечея наказанието бе жълт картон. На трибуните, сред журналистите за мача, е британецът Едуард Оуен. Той използва един израз, който става марка и предизвиква политически скандал в Испания.

The Butcher of Bilbao се ражда в репортажа за мача на Оуен. Butcher е касапин, месар, коляч.

И си е напълно на мястото, но има една малка подробност. От близо 30 години тази дума е използвана от баските, за да опишат репресиите срещу тях. Тя е върховната обида в Билбао, Ирун и Сан Себастиан, където живеят гордите типове от севера. Сега я използват за един от тях.

Сезонът на Марадона приключи. Гойкоечея бе наказан за 18 мача от федерацията, но се върна навреме за последните двубои и печели титлата с Билбао.

Меноти полудя след контузията на Марадона и не спестява нищо на Клементе и Атлетик. Той разкри, че докторите дълго не са давали гаранции, че Диего изобщо ще може да играе футбол отново.

48 часа след операцията самият Марадона призна, че се е радвал, когато му казали в болницата, че ще ходи нормално и глезенът ще заздравее.

"Антифутбол", категорична е пресата в Каталуния, а и в останалата част на Испания пригласят. Използват се думи като "човек на ЕТА" - баската сепаратистка и терористична организация.

И докато за света той бе Касапинът от Билбао, за самия град бе герой. Дни след фаталния за Диего мач, Гойкоечея вкара първия гол и допринася за 4:0 срещу полския Лех в реванш от купата на шампионите (0:2 навън). Феновете го изнесоха на ръце е пеят името му.

Още седмица по-късно е извикан в националния тим на Испания.

Първият шанс за отмъщение дойде 14 месеца по-късно. Диего се завръща, а мачът е на "Сан Мамес". Мач... силно казано. Фауловете са над 50, головите положения - около 3. И головете са толкова, като Марадона вкара и двата за победата на Барса с 2:1.

Но се задава Денят на разплата.

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията