Австрийка е първият шампион във Вейл

Лошото време продължи да създава проблеми на световното по ски

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 04 Фер 2015
0
106
Getty Images

Лошото време в САЩ продължи да създава проблеми и в първия състезателен ден на световното първенство по ски алпийски дисциплини. Домакини на проявата са зимните центрове Вейл и Бийвър Крийк.

Заради обилен снеговалеж и силен вятър предвиденият за вчера старт в Супер G при жените бе отложен с половин час от първоначално предвиденото време. Наложи се и да бъде скъсено трасето заради бурният вятър, който духаше на стартовата позиция.

В тежката обстановка най-издръжливи се оказаха нервите на австрийката Анна Фенингер.

Към олимпийската си титла в дисциплината от Сочи 2014 тя прибави и световната от Вейл.

Топ 5

1. Анна Феннигер (Ав) 1:10.29 минути
2. Тина Мазе (Слов) 1:10.32
3. Линдзи Вон (САЩ) 1:10.44
4. Корнелия Хутър (Ав) 1:10.55
5. Виктория Ребенсбург (Гер) 1:11.07 

„Гледах състезанието само на първите 10. След това изобщо не обърнах внимание на онова, което правят Линдзи Вон или Тина Мазе, бях се фокусирала върху себе си и това, което трябва да свърша. Да бъда заедно с двете на подиума обаче прави тази надпревара много специална”, заяви след старта световната шампионка.

С успеха Фенингер потвърди имиджа си на една от водещите състезателки в спорта през последните два сезона. Освен златото в дисциплината в Сочи, Анна спечели и сребро в гигантския слалом.

В състезанията от световната купа през сезон 2013/14 тя има 5 победи и 13 подиума.

През тази година австрийката е втора в генералното класиране за световната купа, заема същата позиция и в класирането за трофея в дисциплините гигантски слалом, супер G и спускане.

„Анна кара доста рисковано, но в момента е на толкова високо ниво и толкова добре се справя, че можеше да си го позволи. Определено демонстрира много увереност”, анализира представянето на Фенингер Джули Манкузо, която се нареди на 9-о място.

Втора завърши словенката Тина Мазе, бронзът остана за голямата звезда на домакините Линдзи Вон. Да стиска палци на рекордьорката по победи в световната купа дойде лично приятелят й – голфърът Тайгър Уудс.

За Вон това бе първо голямо първенство след двете тежки контузии на коляното, получени на предишното световно първенство и година по-късно преди олимпийските игри. Американката първоначално бе разочарована от едва третото си място в старта, който се провежда на метри от родния й град Вейл. В последствие обаче Вон призна, че предвид дългото й отсъствие, постижението е добро.

„След двегодишно отстъствие, бронзов медал е добро постижение”, коментира Линдзи, която през този сезон спечели 5 победи в 11-те състезания, които участва.

Това е шестият медал на американката от световни първенства, което я прави най-титулуваната състезателка на САЩ на подобен форум. Отличието обаче е първото й от важно състезание след олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г.

„Направих най-доброто, което можах предвид тежките условия. Понякога се получава, понякога не”, философски заключи Вон като не пропусна да изкаже похвали за победителката.

Следващият старт при жените от програмата на световното първенство във Вейл и Бийвър Крийк е в петък.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията