Кирьос взриви трибуните с обрат от 0-2 до 3-2 сета срещу Сепи

Бердих ще търси първа победа от 9 г. над Надал на четвъртфиналите в Мелбърн

Sportinglife
Sportinglife 13:20 ч., 25 Яну 2015
0
170
Getty Images

Томаш Бердих взе поредната си убедителна победа на Australian Open с 6:2, 7:6(3), 6:2 над Бърнард Томич, но вероятно приема със смесени чувства класирането си за четвъртфиналите, където го очаква Рафаел Надал. Матодора е истинско страшилище за чеха, като през годините установил пълна доминаци в преките им двубои с 18 победи в 21 мача, от които 17 поредни. Реално, трябва да се върнем чак до 2006-а, за да си спомним последния трумф на Бердих на Мастърса в Мадрид.

Днес Бердих откри перфектно с аванс от два пробива и комфортно затвори първия сет с 6:2. Във втория чехът обаче не стигна до нито един брейкпойнт, но пък в две свои подавани успя да отрази общо 5 шанса на Томич. В тайбрека световният №7 поведе с 5:1 точки и скоро приключи и втория сет. А в третия сломи съпротивата на австралиеца с ранен пробив за 2:0 и завърши мача с още един за 6:2.

„Чувствам се страхотно, в добра серия съм и трябва да продължа да надграждам – коментира Бердих. – Усещам, че в момента съм силен физически и психически.”

Няколко часа по-късно Рафа запълни липсващото място четвъртфинала с чеха след категорично 7:5, 6:1, 6:4 над Кевин Андерсън. Испанецът имаше проблеми само в първия сет, където трябваше да спасява шест брейкпойнта преди да грабне решителен пробив в последния гейм.

Нататък Матадора просто взе три пъти подаването на Андерсън (2 пъти във втория и веднъж в третия сет) и без да му отпусне нито един шанс за рибрейк продължава напред в турнира.

„Определено играх по-добре от предишните мачове – обобщи Рафа. – За мен да достигна до четвъртфиналите, след като отпаднах в първи кръг в Катар е страхотен резултат. Но аз винаги искам повече и ще се опитам да играя по-силно в следващия си мач и да си дам шанс да спечеля.”

За битката с испанеца, Бердих коментира: „Всеки мач е различен дори противникът да е един и същ. Започваме отново от 0:0 гейма без сравнения с миналото. Нямам търпение двубоят да започне!”

След като взриви безспорно най-голямата бомба на турнира с отстраняването на Роджър Федерер, приказката приключи за Андреас Сепи, но тази на Ник Кирьос продължава. 19-годишният местен любимец се класира на първия си четвъртфинал в Мелбърн със 5:7, 4:6, 6:3, 7:6(3), 8:6.

Италианецът проби на нула при 5:5 гейма, за да открадне първия сет. Късен брейк при 4:4 във втория означаваше, че Кирьос ще се нуждае от велик обрат, за да запази мястото си в турнира. С първия си пробив в мача, австралиецът върна един от сетовете, а четвъртият се развиваше с тотално превъзходство на сервиращите до 5:6, когато публиката си отдъхна след спасен мачпойнт от техния любимец. А след няколко минути изригна в аплодисменти, защото Кирьос вкара двубоя в решителен сет със 7:5 точки в тайбрека.

Нататък тийнейджърът направи още една крачка към това да се превърне в новия спортен герой на нацията, като намери сили да довърши изумителния обрат. Австралиецът поведе с 2:0, но Сепи направи рибрейк на нула за 4:4. Кирьос обаче „върна услугата” и открадна на нула сервиса са италианеца, след което вдигна победоносно ръце за 8:6. И всичко това от тенисист, който преди началото на турнира предупреди: „Не очаквайте твърде много от мен, възстановявам се от контузия в гърба.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията