Кунг-фу ударът на Крал Ерик: 20 години по-късно

Две десетилетия от най-шокиращия епизод в историята на Премиършип

Sportinglife
Sportinglife 15:25 ч., 22 Яну 2015
0
3721
Getty Images

"Ерик беше полудял. Няма съмнение за това. В крайна сметка той експлоадира ..." (Гари Палистър, бивш защитник на Манчестър Юнайтед)

"Хората казват, че това е най-известният случай на нападение в историята на английската правна система." (Морис Уоткинс, бивш директор и адвокат на Юнайтед)

Двадесет години по-късно кунг-фу ритникът на бившия нападател на Манчестър Юнайтед Ерик Кантона срещу фена на Кристъл Палас Матю Симънс, мигове след червения картон на французина на "Селхърст Парк", все още резонира като едно от най-невероятните събития в спорта - дори по стандартите на мелодрамите във футбола.

Чърчман

"Сякаш адът се изсипа от небето. Той прескочи паната, а аз паднах върху 15-годишният ми син, след като Кантона ме закачи с едининия си крак. Гледахме невярващо и се чудехме какво става. Всичко се разви за секунди."

Канто вече бе икона на "Олд Трафорд", след като бе вдъхновил отбора за първата му титла от 26 години, след като пристигна в състава на "дяволите" от Лийдс през ноември 1992 г. А този акт на насилие просто прибави още краски към легендарния му ореол.

В специално предаване, посветено на случая, "BBC Radio 5" разнищва в детайли може би най-шокиращия епизод в историята на Висшата лига.

Бившите играчи на Юнайтед Гари Палистър и Дейвид Мей, директорът по онова време Морис Уоткинс, бившият шеф на охраната на клуба Нед Кели, мениджърът на Палас отпреди 20 години Алън Смит и фенът на "орлите" Кат Чърчман разказват историята на скандалния инцидент.

Фигура на омразата, облечена в черно

Датата е 25 януари 1995 г., а защитаващият титлата си отбор на Юнайтед гостува в югоизточен Лондон на второ място, на две точки зад лидера Блекбърн, който е победен с 1:0 на "Олд Трафорд" преди три дни с гол на Кантона. Успех над Палас връща "дяволите" на върха.

Палистър: "Ерик винаги беше цел номер едно за феновете на другите отбори. Не само за играчите, които се опитваха да го вдигнат във въздуха. Някои от обидите, които понасяше, бяха ужасни. В крайна сметка му писна и се случи инцидентът през онази вечер. Той беше толкова мразен, защото беше невероятен играч."

Смит: "Това, което ме порази, беше, че те играха в черно и никой от тях не се беше обръснал. Изглеждаха доста свиреп отбор. Мислех си: "Това ще бъде дълга вечер".

Ричард Шоу захапва Кантона от първите минути и го следва като сянка. Бранителят на домакините на моменти действа доста грубо.

В 48-та минута двамата отново влизат в контакт, след което Кантона реагира бурно и удря съперника, за което получава справедлив червен картон. Ерик тръгва към съблекалните с домакина на гостите Норман Дейвис.

Чърчмън: "Изведнъж той се обърна и погледна назад. Помислих си, че гледа мен. Нямах представа откъде се беше появил Симънс. Няма да забравя изражението на лицето на Кантона. Очите му светеха. Просто личеше, че в този момент е готов да направи нещо глупаво."

Кели: "Това момче просто дойде право надолу по пътеката и започна да крещи обиди срещу Ерик. Кантона търпеше личните нападки до един момент, но мисля, че фенът нарече майка му "френски курва" и това беше повратният момент. Следващото нещо, което помня е кунг-фу удара."

Чърчман: Сякаш адът се изсипа от небето. Той прескочи паната, а аз паднах върху 15-годишният ми син, след като Кантона ме закачи с едининия си крак. Гледахме невярващо и се чудехме какво става. Всичко се разви за секунди."

Мей: "Бях в средата на терена и се чу нещо от трибуните. Чудех се какво става. Ситуацията беше напечена - от тези "един за всички, всички за един" и всички тръгнахме натам."

Палистър: "Мисля, че бях един от малкото играчи, които не се впуснаха към това място на стадиона. Стоях невярващо и шокиран от това, на което току-що бях станал свидетел."

Кели: "Тръгнах натам, разбутах няколко стюарда и се отправихме към съблекалнята. Казах на Норман, че аз го поемам."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията