Кунг-фу ударът на Крал Ерик: 20 години по-късно

Две десетилетия от най-шокиращия епизод в историята на Премиършип

Sportinglife
Sportinglife 15:25 ч., 22 Яну 2015
0
1598
Getty Images

Юнайтед повежда с 1:0 в 57-та минута, а Ерик Кантона седи безмълвно в тъмната съблекалня.

Кели: "Той седеше на пейката до неговите неща със съблечена фланелка, премисляйки какво се беше случило. Цареше тишина. Можеше да срежеш въздуха с нож. Понякога осъзнаваш, че е по-добре да не казваш нищо. Мълчах и аз."

Изравнителен гол на Гарет Саутгейт лишава Юнайтед от победата, а в съблекалнята на гоститe пламва от взаимни обвинения.

Може: "Мениджърът ни беше бесен и обвиняваше всички. Питаше кой е трябвало да пази Саутгейт, а аз казах: "Ерик". Той се обърна и каза, че е разочарован от него и само това. Срещу всеки друг би полетял сешоар."

Палистър: "Ерик беше съкрушен. Той просто си седеше тихо в ъгъла, но вече осъзнаваше значимостта на това, което се беше случило."

Смит: "Ръкувахме със Сър Алекс и той ми каза: "Какво, по дяволите, се обърка така?". Казах му, че това е ежедневие на улицата. Той нали вижда всичко и бе готов да защитава тезата, че отношението към Кантона е било много лошо. "Съгласен съм, Алекс. Случва се."

Кели: Останахме последни с Ерик, след като всички се качиха на автобуса. Естествено, че се бяха събрали фенове, които искаха да се лее кръв, но бях доста уверен, че мога да се справя, а и да не забравяме, че Кантона е як французин от краен марсилски квартал и можеше да се грижи за себе си."

Летището в Манчестър е пълно с репортери, но Кантона излиза от страничен вход, откъдето е взет незабелязано с автомобил.

Сър Алекс Фъргюсън прекарва тежка нощ.

Фъргюсън: "Седях до 4 часа сутринта и гледах видео от случилото се. Беше доста ужасяваща гледка. През годините никога не получих обяснение от Ерик, но мисля, че бездействието на рефера преди това в комбинация с обидите, предизвикаха неговата бурна реакция."

Чърчман: "Работех в един хотел, а шефът ми се обади да каже, че ме е видял по тeлевизията. На следващия ден ме чакаха журналисти пред работата, а снимката ми беше по всички вестници."

Отговорните фактори в Юнайтед се събират на следващата вечер, за да мислят какъв ще е отгворът на клуба.

Фъргюсън: "Ние бяхме единодушни, че становището ни трябва бъде достатъчно силно, за да защити репутацията на Манчестър Юнайтед и одобрихме 4-месечното наказание, което щеше да го извади от игра до края на сезона."

Юнайтед също така налага и глоба от 20 хил. паунда на французина. ФА обаче действа още по-сурово и увеличава наказанието на 9 месеца и налага санкция от още 10 хил. паунда на французина.

След няколко съдебни заседания, обжалвания и много храна за журналистите на Острова, Кантона се връща на терена на 1-и октомври. И то точно за лютото дерби със съседите от Ливърпул.

За две минути той изработва попадението на Ники Бът и се разписва от дузпа за крайното 2:2. Реализира още 13 попадения и е с основна заслуга Юнайтед да преодолее изоставането си с 12 точки от Нюкасъл и да спечели титлата.

Ерик отбелязва още пет попадения за ФА къп, включително и победното за 1:0 над Ливърпул на финала, което оформя дубъла на "дяволите".

Палистър: "Беше настроил съзнанието си, че няма да се върне към английския футбол заради отношението към него. Беше убеден, че го третират несправедливо. Но мениджърът ни очевидно беше много убедителен Той се върна на терена и беше същият играч, същият футболен гений..."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията