Светът на Мончи - мозък и сърце, работещи само за футбола

Емоции, професионализъм, отдаденост на работата и гениална визия за играта - това чака Рома. И за това плаче Севиля

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 06 Май 2017
0
4146

В следващите години Севиля спечели трофеи - цели 9 купи, които бяха изложени при сбогуването с Мончи на споменатия мач с Ла Коруня. Златният век на клуба не е съвпадение с периода му като спортен директор.

Андрес Палоп, Дани Алвеш, Федерико Фацио, Мартин Касерес, Адриано, Иван Ракитич, Жулио Баптища, Сейду Кейта, Кристиан Поулсен, Луис Фабиано, Карлос Бака, Ренато, Гари Медел, Жофри Кондогбиа, Енцо Мареска, Алейш Видал, Диего Лопес, Кевин Гамейро, Гжегош Кришовяк. Тези футболисти бяха купени за общо 49 милиона евро в епохата на Мончи и допринесоха доста за трумфите в Лига Европа, участията в Шампионската лига и променения статут на клуба.

Серхио Рамос, Хесус Навас, Алберто Морено, Луис Алберто, Хосе Антонио Рейес - това пък са момчетата от школата, излезли в първия тим, а оттам и на трансферния пазар.

Всички те донесоха като пари в касата на Севиля 295 милиона евро. Не е лошо, нали - като инвестиция и получена печалба това си е направо невероятен бизнес! Извън окото му за точните трансфери, Мончи се прочу и като майстор на сделките под наем, довели в точни моменти точните хора - Самир Насри, Фернандо Йоренте, Стеван Йоветич.

Над 700 скаути работят за Севиля, щатно или като външни сътрудници. Гледат мачове, пращат тонове доклади за играчи, семействата им, близките им, миналото им... Системата е като на разузнавателна служба.

Най-голямата сила на този директор обаче е, че страстта му не е към числата и пачките, които клубът да печели. "Никой няма да вдигне транспарант на стадиона с надпис: Страхотни икономически резултати!" - казва Мончи. - Нашето сърце и душа са на терена, победите, титлите и купите."

Той не прави сделки, за да печели пари за Севиля като самоцел. Не е финансист. Рамон Вердехо е пристрастен към добрия футбол, към емблемата и победите на отбора.

Петте купи от Лига Европа гордо седят в музея на Севиля като доказателство. Спечелени са този век, най-вече заради един човек.

Иван Ракитич, който бе привлечен от Мончи на "Санчес Писхуан", а днес е ас на Барса, казва: "Ако привлечеш Мончи, все едно си взел 10 страхотни футболисти". Толкова силен трансфер направи Рома.

Защото от онзи 8 април насам, Рамон Вердехо работи в новия си клуб. Той не е избран случайно.

Интерес към Мончи имаха Реал, Челси, Милан и ПСЖ. Но той иска страст. Иска буцата пак да заседне на гърлото му, иска да целува тревата след поредната купа, иска да плаче и пее с феновете. Да работи неуморно за хора, които лягат и стават с мисълта за емблемата.

Рома му дава това, което и Севиля, поне в отношение на любовта, страстта и емоцията.

Едно от първите му задължения бе да каже на света, че Франческо Тоти няма да играе през следващия сезон. Нелека задача. Но Мончи излезе и го обяви, както и представи новата роля на митичния номер 10. Той ще е в неговия щаб, като посланик, но и директор на Рома.

"Искам Тоти да ме научи на това какво е Рома - каза Мончи с трескав глас и пламтящи очи. - Трябва да знам това от човека, който е Рома." Как да не вярваш на тази страст? На това сърце, което тупти само за футбола?

И на този мозък, който - както пишат в Италия - вече е набелязал 12 трансферни цели за следващите 24 (!?) месеца и план, как за два сезона Рома да е на нивото на Ювентус и да вдигне титлата.

Дали ще успее... Залозите със сигурност ще са срещу него.

Да, тук Мончи влиза за първи път в нови води, непознати за него и далеч от дома му.

Но Вълкът от Севиля знае всичко за това как се гради успех. С легионите на Рим зад гърба му, само небето е таванът на мечтите за всички, които обичат Рома. А за 48-годишният Рамон Вердехо лимит няма. За него футболът е животът.

И след известно време на "Олимпико" може да видим знаме с лика му.

В Севиля онова никога няма да бъде свалено от трибуната с момчетата от Biris.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията