Сампаоли слезе от клона, за да учи Перу и Чили на футбол

Историята на треньора в годините, в които спеше в пожарната и печелеше по 2000 долара месечно

Sportinglife
Sportinglife 21:15 ч., 17 Апр 2017
0
5460

Годината е 2007-а, Сампаоли е на 47 и търси следващото предизвикателство. Появяват се съмнения - ще успее ли изобщо, след като при първия си голям тест се проваля толкова бързо? Съмнения, но не и в неговата глава.

Кани го чилийският О`Хигинс, където отново започва срещите си със своя изповедник, гуру, ментор и психоаналитик във футболния свят - Биелса. По това време Лудия Марсело е начело на националния тим на Чили и прави революция там. Сампаоли често пътува от Ранкагуа, където е неговият клуб, до Сантяго. Двамата си говорят за тактика, за подготовка на мачове, за отделни футболисти.

О`Хигинс стартира на пета скорост - след 6 кръга е първи в класирането с 18 вкарани гола и 16 точки. Всички в страната са впечатлени, а Биелса, който има репутация на футболно божество, го хвали в интервютата си.

Първият му сезон е огромен успех - трето място в редовната фаза и отпадане в равностойни плейофни дуели с Универсидад де Чили, най-силния тим в страната.

Следващата година не е добра.

О`Хигинс завършва осми, хваща влака за плейофите, но там е смазан с 1:6 от Унион Еспаньола и Хорхе си заминава. Остава обаче в Чили, за да следи работата на Биелса, който готви националния тим за Мондиал 2010. Често говорят, Сампаоли още тогава е наясно с всеки и всичко в този отбор, основата на който слага именно неговият учител.

Но футболът не те чака, а идеалната работа не идва ей така. Емелек от Еквадор кани Хорхе и той заминава за този клуб след световното в ЮАР, за да се разочарова бързо и да се върне в Чили, откъдето идва офертата на гранда Универсидад де Чили.

Най-накрая всичко е както той иска - организация в клуба, финансова стабилност, огромно количество талант от академията плюс опитни играчи, които бързо разбират какво иска от тях този надъхан дребосък.

Универсидад де Чили печели три титли в система на Апертура и Клаусура - тоест за 24-те си месеца там взима 3 от 4 крайни победи в първенството. Статистиката му е 78 успеха и 18 поражения, а тимът му вкарва 249 гола - по над 2 средно на мач (при 118 двубоя). Записва серия от 35 двубоя поред без поражение, което е рекорд в цялата история на чилийския футбол.

Най-големият му триумф обаче идва в Копа Судамерикана през 2011-а, когато клубът вдига трофея, отново без поражение по пътя!

Репутацията му вече е огромна, а Чили има нужда от национален селекционер, след като напускането на Биелса е довело до криза и Ла Роха е заплашен да не стигне Мондиал 2014.

Сампаоли вдига телефона и звъни на Марсело. Лудия го надъхва - Поемай този отбор, той има безграничен потенциал!

Останалото е история: Титла на Копа Америка през 2015-а, след като година по-рано на световното Чили би шампиона Испания, но отпадна нещастно с дузпи от домакина Бразилия.

Нова титла през 2016-а на Копа Америка, вече с треньор Хуан Антонио Пици, но с тима, изграден от Сампаоли.

Днес Мини Биелса (не харесва прякора) е в Севиля, скоро ще поеме или Барса, или родната Аржентина, за да изпълни мечтата си да работи с Меси - неговия земляк.

Двамата се изказват един за друг с огромен респект и възхищение. Точно, както Биелса неведнъж е казвал, че Меси е най-големият в историята.

И само два факта, които да завършат картинката на този болестно влюбен и отдаден на футбола човек, който на 57 години най-после има славата и репутацията, за която е работил здраво, жертвайки дори семейството си.

През лятото на миналата година, когато бе в Севиля да подпише договора си, Сампаоли разбра, че един от бившите му клубове - Спорт Бойс от Калао, е изпаднал и почти фалирал.

И събира средства да участва във втора дивизия на Перу. Сампаоли отправи видеопослание към феновете там в социалните мрежи: "И на 9000 километра, аз оставам един от вас".

Говори се, че е дарил и пари за клуба, който го настани в пожарната преди години, но където за първи път му повярваха и между него и запалянковците се получи химия. Точно в Калао се роди думата Сампаолизъм, която става все по-популярна във футбола и днес.

И още един случай, който завършва щрихите на футболния портрет на Сампаоли. Онзи прословут негов лаф, който може и да сте пропуснали някак...

През ноември 2015-а води Чили в последния си мач - губи с 0:3 в Монтевидео от Уругвай в квалификация за Мондиал 2018. Статистиката сочи, че неговият тим има владеене на топката от 73%, а съперникът - само от 27. И въпреки това - 0:3...

На пресконференцията репортер пита за това аржентинския треньор.

"Ще ви разкажа един случай - отвръща Сампаоли. - Веднъж отидох на бар с една мадама. Пихме по няколко питиета, чак до 4-5 сутринта. Почерпих я, флиптувахме, беше приятно. Тогава се появи някакъв тип, хвана я под ръка и я заведе в тоалетната на бара, където прави секс с нея. Е, какво от това, че аз имах толкова много владеене в тази нощ!?".

Разбира се, ясна е метафората...

Както е ясно, че този тип е луд по футбола и няма да се откаже, докато не стигне до самия връх. А ако не беше се качил на онова дърво преди повече от 20 години, можеше и да не го видят от Нюелс.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията