Венгер е лесна мишена, стреляйте на воля

След 2:10 от Байерн и протестите край стадион "Емиратс", французинът без съмнение ще си тръгне

Sportinglife
Sportinglife 07:10 ч., 08 Март 2017
0
3154

Да, Венгер доведе всички тях. Да, Венгер си спестяваше разходите за скъпи трансфери до преди 3-4 сезона. Да, Арсенал няма титла от 2004-а.

След трансфери като Бергкамп, Анри, Виейра, Пти и Вилтор, сега дойде време на Джака, Уелбек и Елнени. Качеството на материала в отбора пада, но потенциалът все пак е очевиден. Когато Арсенал играе добре, всеки може да бъде победен и надигран.

Въпросът е защо това не се случва редовно? И един от отговорите е: Защото тимът няма лидери и е опериран от характер на голям шампион. С такъв е дарен например Алексис Санчес, но е очевидно, че той недоволства дори по време на играта от състоянието на летаргия наоколо.

А един отбор е отражение и проекция на мениджъра си, особено в Англия, където всичко е под пълния контрол на тази фигура. Така че - Арсенал е такъв, какъвто го иска и прави Венгер. Което не го прави единствен виновник. Просто - най-отговорен за всичко.

Арсен явно ще си отиде през лятото, с което си отива епоха на успехи и разочарования. Но още по-важно е, че клубът може да усети такъв удар в ребрата от неговото напускане, че да се чуди 1-2, че и повече години, какво се случва.

Всичко от Лондон Колни, където е тренировъчният център, през "Емиратс", та дори до фенмагазините из Северен Лондон, се движи по часовника и графика на Венгер. Така е направено да работи. След 21 години в клуба, французинът изработи философията на Арсенал - за добро и лошо.

И заместването му ще е трудна и рискована работа. Грешка с името на първия, който ще седне в стола на Арсен, може да доведе до изпускане на спирачката и тръгване на колата рязко надолу в неведение какво да се направи.

Средата в Арсенал е средата на Венгер, като и играчите също са пропити от нея. Тя напоследък е някак аморфна и лишена от динамика. А това също ще е проблем за следващия мениджър. Да будиш от сън Йозил или да го продадеш?

Да опиташ да мотивираш Санчес или да му вземеш добра сума и да попълваш отбора по свой вкус?

Да прочистваш наред? А ще имаш ли време и доверие да го направиш?

И какво, ако резултатите през този период не са добри?

Арсенал има всичко, за да е голям клуб. В топ 5 е в света по приходи, глобално популярен, машина за пари, с модерна инфраструктура, голям и носещ страхотни печалби стадион... Клуб под светлините на прожекторите. И с някой от най-талантливите футболисти не само в английския футбол.

Липсва само едно. Арсенал няма душата и аурата на най-големите в Европа. Имаше един момент в началото на века, когато Недосегаемите на Венгер мачкаха в Англия, а в края на ерата им - през 2006-а - стигнаха и финал в Шампионската лига, когато изглеждаше, че това ще се промени.

Но се оказа временно. Арсенал тогава изпусна момента. И остана един от тези отбори, които се борят за топ 4 във Висшата лига.

Какво от това, че всяка година е в групите на Шампионската лига и стига елиминациите? Да участваш там не е за медал.

Феновете явно искат повече. Искат и промяна.

Те трябва да знаят, а и сигурно са наясно, че тя може да е още по-болезнена, отколкото е ситуацията в момента.

Явно обаче повечето привърженици на Арсенал вече са готови да поемат този риск.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията