Ширеа: Изпепеленият черно-бял мит

Джентълменът, който промени играта на защитата и даде името на трибуната с ултрасите на Юве

Sportinglife
Sportinglife 19:45 ч., 16 Фер 2017
0
5678

Ширеа е наследникът на Бекенбауер в световния футбол.

Развива играта му, превръща позицията на либеро в наука, в която действията на хората пред него са предварително разгадани и никоя грешка не е фатална. Гаетано я покрива.

С неизменния номер 6 на гърба, това е символът на спокойствие за тифозите. За цяла Италия - примерът, че футболът в отбрана не е само дърпане на фланелки, ритане през краката и щипане.

Ако Ширеа не бе играл футбол, хора като Паоло Малдини, Алесандро Неста и Паоло Канаваро вероятно щяха да изберат да са нападатели или халфове.

Поне едно поколение млади играчи е повлияно от специалната елегантност и класа на този човек.

Днес вървиш по Corso Gaetano Scirea, за да идеш на стадиона на Юве. Ултрасите се събират на трибуна, която носи неговото име.

Наградата за заслуги в италианския футбол, връчвана на хора, които завършват кариера за пример, отново се казва "Гаетано Ширеа".

Франко Барези, Роберто Баджо, Алесандро дел Пиеро, Хавиер Санети, Андреа Пирло и Тото ди Натале я взимаха през годините. Спортсмени, достойно за уважение. Какъвто бе Гаетано Ширеа.

Не спечели само респектът на футболния свят. Витрината в дома на семейството му в Ломбардия съдържа и много метал, материално доказателство за следата, която остави в играта.

Той е един от едва петимата в историята, спечелили всеки трофей в клубния футбол, признат от УЕФА и ФИФА. Титла (седем пъти) и купа (две) в Италия. Трофей на европейските шампиони, на КНК и на УЕФА. Световна клубна титла.

Само деветима са футболистите, вдигнали над главата си и трите купи от евротурнирите - той е пак сред тях.

Стана и световен шампион с Италия през 1982-ра, когато срещу страшилища като Марадона, Зико, Бониек и останалите дирижираше с лекота "синята" отбрана.

Човекът Гае, както го наричат тифозите на Юве, изгоря на полската магистрала.

Митът за Ширеа никога няма да умре.

Примерът му остави наследство в италианския и световен футбол, което не може да изчезне.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията