Играй свободно. Чувай музиката. Играй с топката

Съветите на Роналдиньо към 8-годишния Роналдиньо

Sportinglife
Sportinglife 17:15 ч., 12 Яну 2017
0
9468

В дните на домакинските мачове ще минаваш пеш през паркинга, където татко ти работеше. Ще влизаш в съблекалнята, където брат ти се преобличаше. Ще слагаш синьо-черната фланелка на Гремио и ще си казваш, че животът не може да бъде по-хубав от това.

Но не това е краят на историята ти.

Година по-късно ще изиграеш първия си мач за мъжкия тим на Бразилия. И ще се случи нещо забавно. Ще се присъединиш към лагера ден по-късно от останалите, защото трябва да изиграеш финала на Камеонато Гаучо срещу Интернасионал, голямото дерби.

В техния отбор ще играе Дунга, капитанът на отбора-световен шампион от предната година.

Ще играеш много силно в този мач. И когато на следващия ден излезеш на тренировъчното игрище на националния, там футболистите ще говорят за теб. Ще обсъждат как си дриблирал край Дунга. Ще говорят за гола ти, с който ще станете шампиони. Това е ключовият момент за теб.

Очакванията много ще се повишат. И тук трябва да решиш: Ще продължиш ли да играеш по твоя начин или ще заложиш на сигурното и ще започнеш да калкулираш на терена, да премисляш?

В Барселона по-късно ще чуваш за едно хлапе с номер 10, като теб. Играе с топката като теб. Ти и съотборниците ти в първия отбор ще ходите да го гледате в юношеските тимове. От първия момент, в който го видиш, ще ти е ясно какъв велик играч ще стане от него.

Той просто е различен.

Името му е Лео Меси. Ще казваш на треньорите да го пращат да тренира с първия отбор. И когато той най-накрая дойде, всички в тима ще обсъждате него. Както по-рано бразилските играчи говорят за теб при първото ти появяване сред тях.

Искам да му дадеш един съвет: "Играй с щастие и радост. Играй свободно, просто играй с топката."

И когато теб вече те няма в Барселона, свободната игра ще живее в този отбор, чрез Меси.

Единственият ми съвет към теб е: Прави нещата по твоя начин, бъди свободен. Чувай музиката. Само така ще изживееш живота си, както ти искаш.

Когато се замислиш за преминаване в Европа, Роналдо ще ти разкаже за Барселона. За живота там, за клуба. И ще започнеш да мечтаеш за следващата стъпка след Гремио.

През 2001-ва ще подпишеш с Пари Сен Жермен.

Как да кажа на едно хлапе, родено в дървена къща във фавела, какво е Европа? Невъзможно е. Няма да разбереш, дори да ти разкажа. Но в Париж, Барселона и Милано всичко ще ти се случва много, много бързо.

Някои от медиите в Европа няма да разбират стила ти. Няма да разбират защо постоянно се усмихваш. А ти се усмихваш, защото с футбола носиш радост. Как можеш да останеш сериозен? Всеки гол е радост.

Остани свободен и ще спечелиш световната купа с Бразилия. Остани свободен и ще имаш Шампионска лига, Ла Лига, Серия А...

Ще спечелиш и "Златна топка".

Но най-горд ще си от това, че си помогнал да промениш футбола в Барселона с твоя стил. Когато отидеш там Реал ще е силата в испанския футбол. Когато си тръгнеш, децата ще мечтаят да играят "по барселонски".

Ролята ти за това не е само на игрището. Много неща ще се случат в живота ти, добри и лоши. Всичко ще дължиш на футбола. Когато хората поставят под въпрос усмивката ти, стила ти, спомни си. Един спомен винаги ще те крепи.

Когато татко ти си отиде, няма да имаш нито един клип с него, защото нямате видеокамера. Няма да чуеш повече гласа му, нито смеха му. Но вкъщи ще имаш една снимка - как двамата играете футбол. Ти се усмихваш на тази снимка. Щастлив си, защото топката е в краката ти. Той е щастлив, защото те гледа.

Когато парите дойдат в живота ти, критиците и и цялото напрежение - остани свободен.

Играй, както той ти казваше.

Играй с топката."

Роналдиньо.

Забележка: Денер Аугусто де Соуса е нападател, който играе от 1989-а в Португеза, а през 1993-а отива в Гремио и Роналдиньо го е гледал там. На 23 години загива в автомобилна катастрофа през април 1994-а, като дотогава е изиграл два мача за Бразилия (единият - в контрола срещу България).

Източник: Player`s Tribune

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията