Добре дошли в главата на професионалния футболист

Докторът по психология Тим О`Брайън ни кани в света на играчите, където влиза ежедневно

Sportinglife
Sportinglife 23:00 ч., 09 Яну 2017
0
15731
GETTY IMAGES

"Митът за глупавия футболист е мъртъв", написа в книгата си преди година бившият играч Пол Маквей.

В автобиографията си той описва еволюцията и адаптацията на професионалните футболисти към модерните изисквания на и извън терена, към огромния натиск от медии и собственици, фенове, съотборници...

Какво се случва в главата на един футболист?

90 минути тичане след топката - това е обяснение от преди един век, но дори и тогава далеч не е изпълвало цялата сложност на това да си звезда на футболното игрище. Днес нещата са несравними при информационния водопад, социалните медии, телевизиите и залога да печелиш постоянно.

Според елементарното възприятие, в мозъка на печелещите луди пари играчи би следвало да се блъскат въпроси като "Дали да си взема Bentley Continental GT или Lamborghini Gallardo?", "Дубай в Америка ли е?" и "Трябва ли ми инжекция, ако ме ухапе Луис Суарес?". Спрете със стереотипите и чуйте специалиста.

Доктор Тим О`Брайън влиза ежедневно в свят, който ние виждаме само отвън и отдалеч. Той е уважаван в Англия и Европа психолог, като държи да не бъде наричан "спортен психолог". Не това е тясната му специалност.

От близо 15 години обаче помага на Арсенал и още два клуба от Висшата лига с консултации и работа с конкретни играчи. Не иска да каже имената им. Помни времето на Бергкамп, Анри и Виейра, когато за първи път Арсен Венгер се обръща към него за съдействие.

Днес Арсенал, както и всеки друг клуб в Англия, има двама щатни психолози на пълен работен ден в базата Лондон Колни, но важните въпроси се отнасят към кабинета на Тим О`Брайън.

"За околния свят футболистите са добре платени машини, които правят зрелище. За мен те са хора. Разглеждам ги като такива, а оттам нататък влизам в детайлите", казва специалистът.

Той се концентрира върху това да успее да накара да сработи взаимовръзката от "мислене, усещане и поведение" в главата на един играч.

Помогнал е на доста футболисти, като Трой Дийни от Уотфорд след проблемите му с дисциплината и закона, например, който в последните дни се похвали, че е прочел и новата книга на доктора. Самият Дийни призна преди време, че всичко в главата му е далеч по-ясно и подредено, отколкото преди да срещне Тим О`Брайън.

"Вътрешната история на всеки е различна - казва специалистът. - Опитвам да им помогна да разбират мозъка си, мисленето си. Един играч участва в 90-минутна битка на тактики, физика и психика. Скоростта на един мач от Висшата лига е такава, че футболистът трябва да взима стотици подсъзнателни и несъзнателни решения - повече рефлекс, но едновременно с това те да са градивни! Ако мислите, че това е лесно...

Също така - те трябва да се адаптират към ситуацията и да превключват от момент на позитивна инерция към лош такъв. Да преодоляват предизвикателства към тяхната увереност или самочувствие след лошо отиграване. Повярвайте, сложно е. Много, много сложно."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията