Предсезонната подготовка - най-трудният тест за един треньор

Проверяване на фитнес ниво, финансови изгоди, търсене на химия между фенове и играчи

Sportinglife
Sportinglife 13:10 ч., 28 Юли 2016
0
2003
PAOK.gr

Предсезонна подготовка. Времето, в което всяка минута от времето на играчите е разграфена, лее се пот, а мобилните телефони са единственото спасение от дългите раздели със съпруги и семейства.

Това е времето, в което влизаш в кондиция за сезона. Но и нещо повече - в този период треньорът научава за играчите си страшно много, особено ако са новопривлечени.

Отношения към тренировките, към съотборниците, а и адаптивност - съвсем не маловажно.

Не е случаен изразът "да изкара една подготовка с отбора си", използван за треньор, който идва по средата на сезона в нов клуб.

А, да - и контролите...

В момента на четири континента върви турнир "Шампионска купа", в който би трябвало да видите Роналдо, Меси, Златан, звездите на Челси, Байерн, Сити и съзвездието ПСЖ. Престижни мачове, много публика, големи финансови приходи от турнетата на топ отборите.

Но заради ранния етап на подготовка и европейското, след което звездите имаха нужда от почивка, съставите са странни. Тук се появява още един плюс за треньорите - млади играчи правят уверени или не съвсем стъпки в първия тим, показват какво могат, напират за мястото си.

В първите мачове от Шампионската купа видяхме десетки юноши, неизвестни момчета, и то с екипите на Байерн, Сити, Юнайтед, Челси, Ливърпул, Милан и Реал. Поне 10 от тях ще направят своя пробив през сезона - бъдете сигурни.

От друга страна - ако имаш нов нападател, но той се събира с основните халфове седмица преди сезона, имаш притеснения за сработването им. Въпреки, че великият Кройф казваше: "Добрите играчи нямат проблем с комуникацията с добри играчи". А той не бъркаше често за футбол.

Мачовете разнообразяват ежедневието по време на 30-40-дневните подготовки. Адреналинът е друг - не тренираш срещу съотборници, а атакуваш вратата на Байерн или Челси, все пак.

В българския вариант, важни са терените, температурите, съперниците за контроли... Все неща, за които големите отбори от нормални първенства изобщо не мислят.

Друг важен момент е представянето пред публиката на новите играчи, и за тях, а и за феновете - да се усетят и възприемат взаимно. Това е стратегическа ситуация.

Левски представи отбора си срещу сериозния немски Вердер пред близо 15 000 зрители през 2008-а, а след това стана шампион за последен път. Не само е добра поличба, а и силен емоционално старт за сезона - и за играчи, и за запалянковци. Това е и най-посетената контрола на български отбор през века.*

ЦСКА онзи ден използва контролата срещу Удинезе за същата цел, доста по-важна от спортно-техническите цели на треньорския щаб, въпреки че и премерването на сили със сериозен съперник не е маловажно.

Цялата технология на предсезонната подготовка е насочена към влизане във форма за първия мач от сезона. Тренировките с тяхната интензивност и продължителност, режимът на хранене и почивка, както и възстановяването, са коренно различни от същите елементи по време на сезона с официалните мачове. Всичко това звучи познато и елементарно, но е истинска наука.

Славолюб Муслин, един от най-добрите чуждестранни специалисти, работили у нас, а водил също Цървена звезда, руски клубове, френските Бордо, Ланс, белгийския Стандард, а в момента селекционер на Сърбия казваше:

"Първи изпит за един млад треньор трябва да е как се прави подготовка. Най-трудният! След това идват изграждане на лични отношения и нюх към всеки играч поотделно, работа за подобряване на отбора, разузнаване на съперници и психология."

Друг сърбин - Радко Достанич, показваше лаптопа, пълен с програми на френския треньорски институт само за планирането на предсезонна подготовка. И в добавка - още 3-4 тетрадки, изписани с текущи детайли и записки, специфични за конкретната подготовка, която бе водил на Левски или Славия, докато работеше у нас.

Контролите нямат за цел резултати, казвано е милион пъти. Друга е идеята - опознаване на играчите и напипване на състав, стил. Сплотяване на отбора и публиката преди сезона, "зареждане" и търсене на химия между тях. И - естествено, финансовият елемент, който за България е много далечна илюзия.

Но контролите са показателни, защото често поредицата от лоши резултати в тях (въпреки, че не са най-важното, както казват всички) се пренася по инерция и на старта на сезона. А лошият старт повлича след себе си един дълга година, която може да се окаже неуспех.

P.S: * Sportinglife.bg се извинява за допусната фактологична грешка в материала "Да си поговорим за празните трибуни". Най-посетената предсезонна контрола за века на български отбор е Левски - Вердер от 2008-а. Благодарим ви и за коментарите, с които помогнахте да видим грешката си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията