Жозе повтаря грешката от Челси

След 1:2 в Истанбул Специалния се обърна срещу играчите си, а това вещае само едно

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 04 Ное 2016
0
1067
GETTY IMAGES

"Отбор, който допуска гол във втората минута, не е подготвен. Не е фокусиран, не е концентриран."

"Проблемите ни започнаха от отношението ни към мача. Те играеха като на финал в Шампионската лига, ние - като лятна контрола.

Ето това е реално как започна двубоят".

"Руни най-накрая вкара гол, това е едно от позитивните неща".

Думите на Жозе Моуриньо звучаха саркастично, критично, унизително за играчите му, които отново загубиха. 1:2 от Фенербахче в Истанбул в Лига Европа означава, че "червените дяволи" са трети в групата им и може да останат извън Европа напролет.

Манчестър Юнайтед е с пет поражения във всички турнири от първите 16 двубоя за сезона. За сравнение в дебютните си 16 срещи като мениджър на Юнайтед Дейвид Мойс загуби три пъти. Луис ван Гаал допусна четири поражения.

Това естествено не е достатъчно, за да сочим Жозе Моуриньо обвинително, твърде рано е. Но критиките към него се засилват, защото не се вижда най-важното - подобрение, стабилизиране, напипване на оптимален състав.

Не се вижда манталитет на шампион в отбора, а и в човека, който го води.

Жозе обвини играчите си след истанбулската загуба, с което тръгва по много тънък лед.

Някъде по това време миналата година в Челси нещата вече ужасно се бяха объркали за Специалния, като критиките към футболистите му - нещо нечувано преди това от него за над десетилетие като мениджър на топ отбори - сложиха съчките на кладата, в която се превърна съблекалнята на Челси за Жозе.

На 14 декември 2015-а Моуриньо бе уволнен от Челси след 11-ата загуба за сезона, но преди това бе успял да обвини почти всеки от играчите индивидуално за нещо, да остави извън състава в определени моменти повечето асове и да превърне клуба в бойно поле.

Това няма да му донесе нищо добро и в Юнайтед. Хенрик Мхитарян не влиза в групата, вече чу, че не е достатъчно добър и трябва да работи повече - при условие, че го купиха за 30 плюс милиона.

Руни и Ибрахимович забравиха къде е вратата, но окуражаващите думи от мениджъра в публичното пространство липсват. След 0:4 от Челси тирадата за "индивидуални грешки" определено бе насочена към Крис Смолинг, Дейли Блинд и Люк Шоу, изобщо... Жозе обръща огъня натам, където сам ще си запали чергата.

Има и други теории за това какво се е променило при Специалния, та нещата не вървят по неговия начин.

Една от тях е, че Жозе отказва да се адаптира, да променя стил, да върви в крак с модерното и да търси постоянно освежаване на подход и идеи. Например - той е с щаба си от 15 години, от първия ден в Леирия. Разбира се, лоялността и доверието са позитивни характеристики.

Но и промените са нещо такова във футбола.

Сър Алекс Фъргюсън смени 7 асистенти за 27 години в Юнайтед. Усещаше, че има нужда от нови хора край себе си, нови критерии, нова визия, различен поглед към играта.

Моуриньо не е сменил никого в обкръжението си от началото.

Формулата му - успех сега и веднага със здрава дисциплина, безупречна организация и единение на всички в клуба, не работи напоследък. Характерът му, както и психическата устойчивост, също вече са поставяни под съмнение.

Да отпишем него и Юнайтед е рано, разбира се. Но промяната в човека, който водеше и печелеше сам войни срещу съперници, съдии, Футболна асоциация и целия свят, изглежда съвсем явна.

Ако изгуби и съблекалнята на "Олд Трафорд", нещата ще се плъзнат към сценария от миналия му кошмарен сезон в Лондон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията