Сбогом на ръцете, които изваяха световната купа

Силвио Газанига си отиде на 95 години в Милано, но златното му чудо не спира да блести

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 01 Ное 2016
0
541

Две фигури на футболисти, които посягат триумфално към небето, сякаш да го прегърнат.

Това е визията на Силвио Газанига, когато през първите месеци на 1971-ва италианецът представя своя проект за световната купа.
ФИФА избира между 53 предложения за новия вид на трофея, който всеки играч на света иска да вземе в ръцете си.

Газанига се захваща и претворява идеята си във вероятно най-красивата купа в спорта.

На 95 години Силвио издъхна в съня си, а ФИФА и светът на футбола сведоха глави в памет на човека, подарил златния блян на всеки, който е излизал някога на терена. Ръцете, които изваяха прекрасния трофей-мечта, си отиват от света.

Купата на Газанига не е голяма, нито е скъпа. Струва не повече от 145 000 евро, ако днес някой реши да я оценява според стойността на използваните материали. Безценна, ако питате всеки футболен запалянко.

Тя е висока 36 сантиметра и тежи под 6 килограма. Основата и е от два различни по цвят слоя малахит - камък, за който древните египтяни са твърдяли, че е вълшебен.

Над него се издига и основното тяло с двете вплетени фигури, протягащи ръце към небесата - от 18-каратово злато.

"Тайната на този трофей е в неговата идентичност - твърди доктор Еуженио Лоса, съсобственик на легендарната миланска фирма за изработка на скъпоценности Bertoni. Точно за нея работи Газанига, когато прави проекта го претворява в купата. - Виждаме трофея на Шампионската лига - красив е, разбира се. Но може да е за всеки спорт.

Докато световната купа е уникална, изработена и измислена за футбола."

Лоса сравнява творението на Газанига с "Мона Лиза" на Леонардо.

"Тя е митичен предмет - казва самият автор на трофея. - Най-великото ми творение и гордост. Помня двата дни, в които Италия спечели купата през 1982-ра и 2006-а. Хората се прегръщаха по улиците, а кадрите и фотосите с купата бяха навсякъде. Няма по-горди моменти в живота ми."

Газанига си отиде на 95 години в понеделник и ще бъде погребан във фамилното гробище край Милано.

Синът му Джорджо и дъщеря му Елса ще получат от негово име посмъртно медал от ФИФА за наследството, което баща им завеща на футболния свят.

Най-блестящата и влудяваща купа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията