Лудият крал на катеначото

Нерео Роко преобрази италианския футбол, направи Милан велик и възроди Торино след Суперга

These Football Times 19:00 ч., 29 Авг 2016
1
3118

Манчестър Юнайтед на Мат Бъзби (който е в последната си година като мениджър) и с Чарлтън, Бест и Лоу в състава, е фаворит да защити трофея. Но Роко е подготвил изненади.

Милан стартира като ураган у дома пред 80 000 луди тифози. Треньорът също е като подивял край тъчлинията и два бързи гола объркват Юнайтед - бразилецът Сормани и шведът Хамрин вкарват.

Нататък Роко знае какво е нужно - катеначо. Гостите владеят топката, нападат, напират, натискат... Напразно. Реваншът на "Олд Трафорд" е тежък - домакините са като оси, но защитата с 8-9, често и 10 полеви играчи удържа положението. Късен гол на Боби Чарлтън не се оказва достатъчен.

Милан е на финал.

Мястото е "Сантяго Бернабеу", а съперникът е един от най-нашумелите млади тимове в Европа, воден от новата звезда на континента Йохан Кройф. След Селтик и Юнайтед - предишните два шампиона в турнира, на отбора на Роко се налага да се справи и с тима, който ще владее тази надпревара в следващите няколко сезона.

Преди мача в Италия започва психоза. "Как ще се справи Милан с Кройф и тоталния футбол на холандците?". "Роко трябва да смени системата, да я адаптира към Кройф."

Нищо такова. Треньорът обяснява на играчите си: "Аз съм шефът. Няма да променяме нищо, просто освен тактиката от предишните мачове, ще добавим само едно. Ритайте всичко, което се движи по терена. Преследвайте хората си от съблекалнята до тоалетната, не само на игрището. Никой не бива да има никаква свобода! Използвайте всяка възможност да ги ударим на контраатака.".

От първата минута Аякс опитва да натисне, но изненадващо Милан взима инициативата и разиграва топката спокойно в центъра на терена. И действа светкавично на контраатаки.

Прати открива в 8-ата минута, а в 40-ата удвоява. Холандците са безсилни в атака, италианците контролират мача. Напълно против очакванията, Аякс не успява да смачка Милан, а е тотално надигран, излъган, надхитрен и сложен на колене.

3:0 Сормани. 4:0 Прати - хеттрик на нападателя. В края Аякс връща почетен гол.

Роко отново е крал на Европа. Луд и гениален, сменя плочата пресата в Италия, защото се оказва, че катеначо е печеливша система отново. Четири европейски купи - две на Милан и две на Интер, са постигнати с нея през 60-те години. Въпреки че разликата в играта на отбора Ерера (ултрадефанзивна) и този на Роко е видима (двамата на снимката горе).

До 1973-а Господарят (или шефът, както сам се нарича) печели Междуконтиненталната купа, Купата на Италия и КНК, но най-голямата му победа е тази срещу Аякс на "Бернабеу".

Поема за година Фиорентина, но нещата не потръгват, а и го вика отново Милан, на което не може да устои. През 1977-а се завръща като спортен директор, вече на 65 години.

След само две години Роко умира в дома си в Триест, като дълго време никой не разбира причината, освен най-близките му хора. Тя е цироза, вероятно пряко следствие от дългите нощи с вино и разговори за футбол в кариерата му.

Напуска света като победител, наречен от пресата в Италия след смъртта му Лудия крал на катеначото. И до днес продължава да е номер едно по водени мачове в историята на Милан - общо 459 като треньор и спортен директор.

Името му е в залата на славата на Италия и клуба от Милано, а и в тази на Торино, където е почитан като Възродителя.

Стадионът в Триест носи неговото име, а в града има и плоча на човека, когото местните с уважение и страхопочитание наричат Господаря.

Източник: These Football Times

1 коментара

1 Мариян Севдански 11.10.2016 19:43:36
0 0

Велик треньор!!!

Твоят коментар:

Close Обратно към статията