Свободно сексуални игри

Рекорден брой LGBT спортисти участват в Рио, твърди световна организация

Sportinglife
Sportinglife 14:50 ч., 11 Авг 2016
0
372

След Лондон 2012 Том Дейли, превърнал се в "малкия герой" на Великобритания, написа в трогателно обръщение към нацията, че е гей. Днес, четири години по-късно, най-добрият скачач във вода на британците вече си има годеник - Дъстин Ланс Блек, сценарист от Холивуд, който дори е печелил "Оскар".

"Гордея се с теб", написа му в instagram Блек, след като Дейли взе бронз в Рио онзи ден. Двамата си пуснаха снимка прегърнати с медала.

Защо е интересна тази история за една любов между мъже ли?

Защото световната организация за защита на човешките прави докладва, че това са олимпийските игри, счупили рекордите за спортисти с различна сексуална ориентация от хетеро влечението.

Гейове, лесбийки, транссексуални - или LGBT community, както гласи терминът за общността, която ги обединява, са поне 41. Толкова са тези, които са разкрили себе си като такива. За сравнение в Лондон 2012 числото е 23.

Церемонията по откриването бе белязана от участието на бразилския модел Леа Ти (транссексуална), която внесе името на страната домакин на велосипед в стадиона преди делегацията на бразилските атлети.

Една от най-добрите баскетболистки на Щатите и женската НБА - Елена деле Дон, призна себе си за лесбийка в интервю за списание Vogue точно преди игрите. А за бразилското златно момиче Рафаела Силва това се говореше от години, а тя го разкри ден, след като триумфира в джудото с титла.

Бразилките може и да завършиха чак на девето място в женското Ръгби 7, но една от най-силните им състезателки - Исадора Серуло, получи предложение за брак на терена. И прие. То дойде от доброволката на игрите Марьори Ениа, с която се запознали в дните преди старта на олимпийската надпревара.

Докато олимпийският огън минаваше през квартала Ипанема по пътя си към "Маракана", двама от факлоносците - мъже се целунаха пред камерите, като кадрите обиколиха бразилските тв канали.

Ето ги някои от по-известните имена на игрите Рио 2016, които са открили своята сексуална ориентация като различна от хетеросексуалната:

Мартина Щруц (Германия, хвърляне на копие)

Мелиса Танкреди (Канада, футбол)

Хелън Ричардсън - Уолш и Кейт Уолш - две състезателки по хокей на трева на Великобритания, които имат брак, както се подразбира от добавената фамилия на първата.

Меган Рапиньо (САЩ, футбол)

Ян Матос (Бразилия, скокове във вода)

Ари-Пека Люконен (Финландия, плуване)

Ейнджъл Макоутри (САЩ, баскетбол)

Едуард Гал (Холандия, конен спорт)

Кели Грифин (САЩ, ръгби)

Никола Адамс (Великобритания, бокс).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията