Съдбата намига на Левски

Ако успее срещу Марибор, тимът на Люпко Петрович е фаворит срещу Абърдийн

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 18 Юли 2016
0
911
Lap.bg

Съдбата си прави шеги с футбола, като отваря вратите за не чак толкова силни и способни отбори, затваря пътя на великани като Меси за трофей с националния тим и т.н.

Левски има възможност да яхне една от странните и непредвидими вълни на футболната съдба и да извлече максимална полза. С много по-силни свои състави "сините" се блъскаха в съперници от друго ниво и отпадаха рано в турнирите, а сега с тим, който определено не е "връх на сладоледа", може да осъществят мини-пробив в Европа.

Преди 3 седмици жребият прати "сините" срещу Марибор и мнозина отсякоха: "Дотук сме". С оглед на моментното състояние на Левски, песимизмът е лесно обясним. Но и словенците не са страшилище, което се видя ясно при 0:0 в първия мач.

Но ако фенове и отбор станат едно на реванша на "Герена" и след мача стадионът изреве победоносно за елиминиране на Марибор, може да се окаже, че това е ключов момент в съдбата на Левски за последните години.

Такъв, какъвто бе изпуснат на стадиона в Ловеч на 15 май 2013-а, когато Берое си тръгна с Купата на България във финала срещу "сините".

И още повече 10 дни по-късно, когато Левски трябваше да бие Славия (отбор, който побеждава съвсем често в последните 20 години), за да вдигне първа титла след 4 години суша.

Не успя.

Сега, ако елиминира Марибор, отборът в синьо ще се изправи срещу Абърдийн за място в плейофа на Лига Европа. Шотландците са всичко друго, но не и европейски колос, особено в последните сезони.

Само за статистиката: Фола Еш от Люксембург ги докара до ръба на нервна криза с 1:0 в реванша от първия рунд преди 10 дни, и само победата с 3:1 в Шотландия осигури на "червените" място в кръг II. Тук бе разбит Вентспилс от Латвия - 3:0, но гостуването пак няма да е леко за Абърдийн.

Преди година Кайрат прати отбора зад борда, но преди това бяха отстранени Шкендия и Риека - отбори от сходна класа с тази на българските. Това обаче е и най-сносното представяне на Абърдийн в евротурнирите през новия век.

Два елиминирани съперника. Пак толкова трябват, за да се стигне до мач с Левски или Марибор.

Бъдете сигурни - ако "сините" в четвъртък продължат, букмейкърите ще ги направят фаворити срещу шотландците.

Да, традициите са си традиции, тимът от Острова е печелил европейски трофей, но... реалностите днес са, че първенството на Шотландия е слабичко.

Левски може да мечтае за плейоф в Лига Европа и сериозни постъпления, ако прескочи Марибор.

Затова четвъртък е ключов момент за клуба, не само спортно-технически. Може би най-ключовият от три години насам.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията