Защо победата на Нико Розберг не зарадва Mercedes

Световният шампион Хамилтън твърди, че тимът се грижи твърде много за германеца

Sportinglife
Sportinglife 06:50 ч., 04 Ное 2015
0
1608
Getty Images

В квалификацията в Мексико Сити обаче Люис беше този, който допусна грешка и Нико взе първата позиция.

Това породи нова порция неудобни въпроси – като например, дали ще има заповеди от бокса за влизането в първия завой, за стратегията и изобщо как ще се държат двамата пилоти на Mercedes на пистата.

Тото Волф се постара да отговори, но без да дава основание за спекулации и методично посочи, не няма указания към пилотите за първия завой, няма да има заповеди от бокса и завърши, че двамата ще носят отговорност за всичко, което сторят на трасето.

И им напомни, че карат за най-добрия отбор във Формула 1 и се състезават с коли, в чието създаване е вложен трудът и усилията на 1200 човека, така че ще е добре да не ги разочароват.

Всъщност, в състезанието Люис имаше един шанс да се бори с Нико и той му беше отнет от тима – при второто спиране в бокса на Розберг, Хамилтън пожела да остане на пистата и да кара с този комплект гуми до финала, като това му даваше възможност да завърщи пред Нико.

От бокса обаче му отговориха, че смяната се налага защото гумите му може и да не издържат и му напомниха, че това не е съвет, а инструкция, която той трябва да изпълни.

Като се върна на пистата Люис изрично каза на инженера си, че иска доклад за състоянието на гумите, от които се е отказал. По-късно потвърди, че никой не си е направил труда да му осигури тази информация след финала.

Насред фиестата на финала в Мексико Люис беше кисел, не толкова, колкото Розберг в Остин, но това нямаше как да се пропусне.

След което размяната на остри реплики беше подновена.

Все пак Люис отказа да заяви, че победата на Нико е била предопределена от работата на тима и неговата стратегия.

„Никога не мисля, че тимът може да предпочете единия пилот пред другия – обясни Люис. – Но знам, че в тима изпитват остра нужда, за да демонстрират допълнителна топлота към Нико.

„Знам какво имам предвид, но няма да ви кажа – допълни Хамилтън. – Трябва да питате Тото Волф и Ники Лауда за това. Те да ви обяснят какво мислят по въпроса, както и какво им се наложи да правят зад кулисите, за да е Нико доволен.”

Самият Розберг пък остави на репортерите да преценят дали Люис го е поздравил сърдечно след победата като ги посъветва да изгледат пак записа от Мексико.

Противопоставянето на двамата пилоти на Mercedes тепърва ще става все по-сериозно, въпреки че Люис взе две титли, а Нико – нито една.

Може би преди Мексико Хамилтън смяташе, че се е наложил напълно над Нико, но германецът отново показа, че винаги намира начин да се върне в челото, точно когато всички са го отписали от големите сметки.

И Волф и Лауда ще трябва да намерят начин да контролират двете си глезени, но талантливи звезди, ако искат тимът да продължи да печели.

И не трябва да забравят какво би станало, ако тръгнат по пътя на Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко, които единодушно подкрепиха Себастиан Фетел в похода му срещу Марк Уебър в Red Bull, а накрая станаха за смях, обраха негативите от Малайзия 2013 и Фетел се спаси във Ferrari, а на тях двамата публиката още им вика „идиоти”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията