Формула 1 тръгва в нова посока

Промените идват като отговор на критиките срещу новите правила в последните няколко години

Sportinglife
Sportinglife 11:10 ч., 16 Май 2015
0
2164
Getty Images

Промените във Формула 1 започват съвсем скоро са насочени към това да направят състезанията по-интересни за публиката, както и колите да станат по-бързи, по-мощни и по-трудни за каране.

Със сигурност обаче, новата Формула 1 няма да е по-евтина, което ще е проблем за по-малките тимове.

Стратегическата група, в която влизат представители на най-големите отбори във Формула 1, на CVC Capital – собственикът на шампионата и на ФИА, се събра в четвъртък, за да обсъди промените, които трябва да се направят в най-близко бъдеще.

Членове на групата са Ferrari, Mercedes, McLaren, Red Bull, Williams и Force India, представителите на ФИА и CVC Capital, които също са по шестима, се водят от президентът на федерацията Жан Тод и Бърни Екълстоун.

Промените, приети от Стратегическата група ще бъдат внесени в Комисията за Формула 1 на ФИА и след като вече са били одобрени от представителите на федерацията, обикновено се приемат без промени.

Членовете на групата се споразумяха да върнат дозареждането с гориво в хода на състезанията от 2017 – така състезанията ще станат по-интересни и по-сложни от стратегическа гледна точка.

Освен това, 1,6-литровите турбо мотори трябва да станат по-мощни, да работят на по-високи обороти и да се сдобият с по-различен и по-силен звук.

Още за следващия сезон отборите ще могат да избират свободно два типа сликове от четирите, които предлага Pirelli за всяко едно състезание. Идеята е на Force India и от Pirelli бяха против нея, а и в крайна сметка изборът на отборите няма да се различава кой знае колко.

Групата прие и обща формулировка за „осигуряването на устойчив модел” за развитието на Формула 1, но тълкуването на това се отложи за следващите няколко седмици, което накара доста анализатори да смятат, че световният шампионат просто няма да стане по-евтин, както се надяваха по-малките отбори.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията