Отмар Хитцфелд: Гуардиола работи перфектно

Ще туптят ли две сърца в гърдите на швейцареца?

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 03 Окт 2015
0
582
GETTY IMAGES

Отмар Хитцфелд е легенда и на Байерн, и на Борусия (Дортмунд). За четири години и с двата отбора швейцарският корифей спечели Шампионската лига.

В Дортмунд работи от 1991 до 1997 година. След това се премести в Мюнхен. В неделя е голямото дерби Байерн – Борусия.

Пред спортния портал Sport1.de Хитцфелд даде ексклузивно интервю с очакванията си.

- След една година пауза Байерн – Борусия пак е голямото дерби на Бундеслигата. Какво очаквате?
- От сега съм в напрежение какво ще се случи. Така е и с всички фенове. Надявам се, че Борусия ще е истински противник и ще създаде много проблеми на Байерн.

- Колко важно е за Бундеслигата отборът да бъде на едно ниво с Байерн?
- Най-малкото е желателно. Яд ме е, че Борусия загуби четири глупави точки в последните два кръга. Ненужно беше. По-интересно щеше да е двата отбора да излязат на терена в равни позиции.

- Как приехте думите на спортния директор Михаел Цорк, който беше дълго ваш футболист, че Борусия е недолюбван от съдиите?
- Показва само, че клубът е недоволен от ремитата с Дармщад и Хофенхайм. Борусия имаше достатъчно шансове да спечели и двата мача. Без значение от съдийските отсъждания.

- Борусия имаше два дни по-малко за почивка и гостува. Означава ли това, че Байерн е големият фаворит?
- Борусия има своите шансове. През този сезон отборът показа своите възможности. Томас Тухел вкара много самочувствие у футболистите. Отборът се радва на играта си. Футболисти като Обамеянг, Мхитарян, Ройс и Кагава са опасни за всеки съперник. Най-важното е да държат Байерн далеч от вратата си. Да не позволят на Левандовски да влезе в мача. С интерес чакам какво ще измисли Тухел.

- Изненадан ли сте как добре проработи смяната на Клоп с Тухел?
- Признавам си, че не очаквах толкова добро начало на Тухел в Борусия. Още в последните кръгове на миналия сезон при Клоп отборът показа, че има много по-голям потенциал от мястото в класирането. Миналият сезон е случайност, провал. Борусия се е доказал, че има потенциал да предизвиква Байерн.

- Вие критикувахте Пеп Гуардиола за политиката му през лятото.
- Моите изказвания нямаха нищо общо с работата на Гуардиола. Тя е перфектна. Пеп е двигателят на успехите. Системата на Гуардиола е с много владеене на топката, агресивна преса. Моята критика бе за напускането на развили се до световни звезди юноши на клуба като Тони Кроос и Бастиян Швайнщайгер редом с привличането на чужденци като Шаби Алонсо и Артуро Видал на тяхно място.

- Новите попълнения на Байерн обаче се справят отлично. Особено Дъглас Коща и Кингсли Конан.
- Значи трябва да направим комплимент на скаутите на Байерн заедно с Гуардиола и Замер. Към философията на треньора отлично пасват и Коща, и Конан – двама изключително бързи и технични играчи. Така двамата освобождават място за Мюлер и Левандовски.

- Как ще коментирате формата на Левандовски?
- Той експлоадира. И в началото в Байерн не играеше лошо. Това, което се случи в последните дни, е малко чудо. Самочувствието блести от Левандовски.

- Къде бихте го наредили в класацията ви за най-добри нападатели?
- Ако Левандовски продължи с това темпо и вкарва редовно голове, което няма как да се случва чак толкова често, ще е може би най-добрият централен нападател в света. Все повече намира място в схемата на Гуардиола. Но не може да се сравнява с Кристиано Роналдо и Лео Меси. Те са от друго измерение.

- Ще играе ли Байерн в друго измерение този сезон?
- Благодарение на превъзходните си футболисти Байерн е явен фаворит за титлата в Бундеслигата. Не е проблем, ако на Томас Мюлер не му върви или Ариен Робен и Франк Рибери са контузени. Баварците са най-добри.

- А Борусия?
- Със сигурност догодина отборът ще се върне в Шампионската лига. За Бундеслигата ще е най-добре Борусия да гони до последно Байерн. Така ще даде пример на Байер, Волфсбург и Шалке.

- Как гледате дербито Байерн – Борусия? Две сърца ли туптят в гърдите ви?
- Гледам спокоен и се надявам на едно супердерби. Неутрален съм като зрител. За мен е удоволствие, че съм тренирал и двата отбора.

- Прогнозата ви?
- 2:1 за Байерн.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията