Война между Полша и Украйна в Лига Европа

Велики обрати в първите мачове от четвъртия квалификационен кръг

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 21 Авг 2015
0
122
Getty Images

Отдавна футболът не е само футбол в евротурнирите.

А екшънът се измества все по на изток. Арена на война в буквалния смисъл се превърна украинския град Луганск. Там местната гордост Заря прие полския гранд Легия в първи мач от четвъртия квалификационен кръг на Лига Европа.

Първо за статистиката – Легия спечели с 1:0 с гол на Михал Кухарчук в 48-ата минута. Но мач можеше и да няма.

Центърът на Луганск се превърна в бойно поле за около 2000 души, които използваха всички подръчни средства, за да неутрализират съперника.

Димки, бомбички, бенгалски огън, железни плътове, камъни – това бяха „оръжията на труда” на поляци и украинци. Полицаите се принудиха да стрелят във въздуха, за да укротят страстите.

Всички резултати от четвъртия квалификационен кръг

Динамо (Минск) – Залцбург 2:0

Кабала – Панатинайкос 0:0

Астра – Алкмаар 3:2

Зоря – Легия 0:1

Аякс – Яблонец 1:0

Молде – Стандард 2:0

ПАОК – Брьондби 5:0

Либерец – Хайдук 1:0

Крансодар – ХИК 5:1

Спарта – Тюн 3:1

Милсами – Сент Етиен 1:1

Стяуа – Розенборг 0:3

Йънг Бойс – Карабах 0:1

Работнички – Рубин 1:1

Атромитос – Фенербахче 0:1

Жилина – Атлетик 3:2

Алтах – Беленензеш 0:1

Бордо – Кайрат 1:0

Од – Борусия (Дортмунд) 3:4

Виктория – Войводина 3:0

Лех – Видеотон 3:0

Саутхемптън – Мидтиланд 1:1

Реваншите са в четвъртък

Още преди да е почнал двубоят, в ареста бяха вкарани стотина души.

Последният квалификационен кръг на Лига Европа представи няколко феноменални обрата.

Най-големият бе с участието на Борусия (Дортмунд). Кой ли би повярвал, че от 1-ата до 22-ата минута слабо известният норвежки Од ще поведе с 3:0?

Едва ли има такъв. Но сензацията вървеше по план. До края на първото полуввреме Борусия върна само един гол чрез Пиер-Емерик Обамеянг.

Веднага след почивката Шинджи Кагава направи живота на германците по-лесен с втори гол. И чак в последните 13 минути отново Обамеянг и Хенрик Мхитарян оформиха един от обратите, за които много ще се говори и в бъдеще.

„Въобще не исках да се получава това – призна треньорът Томас Тухел, който вече има 5 победи в 5 мача начело на Борусия. – Не бяхме подготвени за това, което преживяхме в началото. Норвежците ни вкараха от три положения три гола. Пътят към обрата беше дълъг. Накрая показахме морал и дори можехме да вкараме повече голове.”

Разликата между Борусия и Од в клубната ранглиста на УЕФА е повече от 200 места.

Дортмундци станаха жертва на световен рекордьор. Да, в 13-ата секунда нисичкият Йоне Самуелсон (172 см) вкара с глава. През 2011 година същият този футболист направи рекорда, отбелязвайки пак с глава от 58,13 метра! „Имахме чувството, че сме главни герой във филм на ужасите”, каза звездата в отбраната на Борусия Матс Хумелс.

След мача стана ясно, че германският гранд се е прицелил във футболист на Манчестър Юнайтед.

Борусия иска да привлече белгийския национал Аднан Янузай, който бе титуляр в състава на Луис ван Гаал от последните два мача. Цената на крилото е 8 милиона евро. „Без коментар”, бяха единствените думи на спортният директор Михаел Цорк в Норвегия.

Голям обрат в Лига Европа имаше и на няколко метра от България.

На стадиона край Дунав мост румънският Астра срази холандския Алкмаар с 3:2, въпреки че губеше с 0:2. Същата съдба имаше и Атлетик (Билбао), повелителят на Барселона.

Носителят на суперкупата на Испания поведе с 2:0 като гост на Жилина, за да падна с 2:3 накрая. А преди реванша в Европа баските чакат първи кръг в испанското първенство срещу... Барселона.

Единственият българин в тази фаза – Благой Георгиев, игра цял мач за Рубин, който не успя да победи македонския Работнички – 1:1 в Скопие.

А екзекуторът на Берое още във втората квалификация – Брьондби, бе сразен с 5:0 като гост на ПАОК. Милсами, отстранил Лудогорец в Шампионската лига, стигна до престижно 1:1 на своя стадион срещу Сент Етиен и продължава да мечтае за групи.

Динамо (Минск), който изхвърли Черно море, е вече съвсем близо до тях. В беларуската столица богетият Залцбург падна с 0:2.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията