„А” група: Лудогорец и останалите

Най-младият отбор е Славия, най-българският – Монтана

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:30 ч., 26 Авг 2015
0
2920
Ludogorets.com

Шест кръга от 36 не са достатъчно време за генерални изводи в едно първенство, но са основата да опитаме да разчоплим някои казуси около „А” група.

Тенденциите вече се оформят, а и статистически се доказват тези, които иначе четем по социални мрежи, чуваме в устата на футболни хора и медиите подемат, понякога без дори да изчислят 2 плюс 2.

Такава е тази за видимото предимство на Лудогорец, осигурено от финансовите ресурси на клуба и инвестициите му на трансферния пазар.

И тя е напълно обоснована, ако се опрем на статистиките. 

Да започнем оттам, че Разград има 10 национални футболисти в актуалната ситуация, докато всички останали тимове от „А” група заедно дават на мъжки национални отбори общо 7 играчи.

Следва факторът „пазарна оценка” на клуба, за който се опираме на transfermarkt – признат за авторитетен сайт по темата.

Лудогорец е оценен на 44 милиона евро, което включва почти изградената нова база, стадиона, както и скъпичкия състав с футболисти като Клаудио Кешерю (оценен на 4 милиона евро), Джонатан Кафу (3,2 милиона), Марселиньо (3 млн.), Сисиньо (3 млн.) и Натаниъл (3 млн.).

За сравнение, втори в класацията е Литекс – 15,6 милиона евро, като Данило Асприля е най-скъпият актив на клуба – цена около 2,6 милиона евро.

Лудогорец води и в още една класация – за най-много легионери средно в състава.

В последния мач, спечелен с 3:0 като гост на Пирин, шампионът достигна нови висини в зачеркването на роден талант – само трима от титулярите бяха българи.

Общо 11 от 14-те играчи, използвани от Едуард Ераносян в двубоя бяха легионери – от пет страни.

Литекс е втори по този показател, като 4 пъти досега е използвал по 7 легионери на терена в стартовия състав.

Най-български са тимовете на Монтана и Ботев.

Новакът е излязъл и шестте пъти досега на терена с 11 титуляри, родени у нас.

Монтана използва само двама легионери, но като резерви – албанеца Дости и словенеца Поплатник.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията