Дербита за отбрана аудитория

Пловдивската битка помни и по 40 000, а днес ще я видят не повече от 3000

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 01 Авг 2015
0
918
Lap.bg

Две дербита в един ден.

Разбира се, отдавна позагубило блясък пловдивско, както и едно модерно съревнование без големи традиции, но с много заряд.

На фона на сивотата в уикендите ни, изпълнени с мачове от „А” група, това си е направо пиршество на футболната трапеза.

В Коматево от 18,30 ч Ботев ще приеме Локо пред някакви си 3000 зрители, а историята на пловдивското дерби помни и двубои, в които 40-хилядния стадион в града не можеше да побере желаещите да видят мача. Такива са реалностите, толкова побира стадиончето на базата на Ботев.

Но истината е по-плашеща – и на „Лаута” през пролетта не се събраха повече от 5000 фенове. Просто това е оценката на реалностите дори и в този – най-яростен от яростните сблъсъци у нас.

Ботев и Локо са сериозни претенденти за изпадане през сезона. Домакините понесоха обидно 0:6 в Монтана миналата седмица и освободиха треньора. Дойде словенски специалист, но колата определено се плъзга надолу и няма кой да дръпне ръчната спирачка.

Причините са ясни на всички – липса на средства, оставено тежко положение с голям и твърде раздут бюджет от предишния собственик, което издигна Ботев до претендент за титлата. Но след промяната в ситуацията с Цветан Василев и неговото оттегляне и от клуба, край Колежа останаха играчи с непосилни заплати и един недовършен строеж на иначе страхотния нов стадион.

Локо пък се управлява с добрата воля на няколко от по-състоятелните и инициативни свои фенове, търси спонсори, търси пари... Започна с две загуби и може да има големи проблеми с оцеляването.

В 21 ч Лудогорец ще приеме Левски и е ясно ко е фаворитът. Както обикновено в този сблъсък от 4 години. Разград има проблеми, когато гостува на „Герена”, но у дома е традиционно безпощаден. Да, Левски се справя по-добре срещу хегемона, отколкото го прави ЦСКА, но...

С един куп новопривлечени играчи, мотивирани допълнително от слабия старт на сезона и конфузното отпадане от Европа, шампионите ще опитат да докажат, че проблемите са зад гърба им. Това е и един от четирите им мача пред голяма тв аудитория за сезона, защото толкова пъти ще срещнат Левски. При отсъствието на другия гранд, ясно е, че гледаемите от цяла България мачове на Лудогорец остават не осем, а четири.

Всъщност, тук темата става интересна.

Платеният канал, който излъчва родната „А” група, определено не достига засега до всеки и абонатите му не са милиони. Пийпълметрията за първите кръгове от първенството така и не вижда бял свят, но и е трудна заради спецификата на канала, който е в отделен пакет при опараторите.

Но е ясно, че ограничен брой хора гледат мачовете, а днес има две големи за нашите стандарти дербита. На трибуните на стадионите за тях ще се съберат не повече от 8000 зрители, просто арените са за толкова.

Пред телевизорите също няма да има стълпотворение.

И така един от малкото цветни уикенди в еднотоновия ни футбол всъщност няма да е забавление за народа, а за доста отбрана аудитория.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията