Как Фиго взриви футбола и основа Галактикос

Пълната история на най-скандалния трансфер, правен някога

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:10 ч., 31 Юли 2015
0
16276
Getty Images

На 24 юли 2000 г. немислимото се случи. Реал Мадрид представи Луиш Фиго като свой играч, след като Барселона прие офертата, която реално активираше клаузата за освобождаване на звездата. Цената – 60,1 милиона долара. 

Трансферът взриви футбола, отвори непреодолима пропаст между и без това омразните един на друг грандове и сложи основата на проекта Галактикос, който Реал изгради в следващите 5 години.

Шокът

Хората в Барселона не знаят нищо за сделката. Съотборниците му – също. Капитанът Пеп Гуардиола, близък приятел и кръстник на една от дъщерите на Луис, признава, че нямал идея за случващото се.

„Всички бяхме в шок”, разказва Хосе Мария Мингея, довел Фиго от Спортинг в Барса. А преди него  Марадона и Стоичков, след това Меси...

Хората из Барселона са шокирани, гневни и в пълна тъмнина за събитията. Как и защо идолът им е в Реал?

На 6 юли за първи път информации за предварителен договор на Фиго с Реал виждат бял свят из мадридските вестници. „Фиго ти обясни, че няма такъв договор – разказва Мингея. – После обаче изпадна в паника и започна да увърта – попаднал в капан...”

„Той игра мръсно, излъга хората в Барселона – ядосва се Алберт Иарса, запалянко на Барса. – Тук всички го обичахме. Той бе героят ни.”

Сделката

Дъщерята на президента на Реал Лоренсо Санс – Малула, се жени за Мичел Салгадо на 6 юли – денят Х. Санс е щастлив на сватбата, а и е на върха на славата – две години по-рано е върнал Купата на шампионите в клуба, а седмици по-рано е дублирал успеха с нов триумф в Шампионската лига. Безспорен фаворит за преизбиране за президент.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията