Как Фиго взриви футбола и основа Галактикос

Пълната история на най-скандалния трансфер, правен някога

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:10 ч., 31 Юли 2015
0
16491
Getty Images

На сватбата обаче има и вестници, от които Санс разбира, че конкурентът му Флорентино Перес е обещал като подарък на феновете при избирането му да доведе Фиго. Той задава въпрос чрез в. „Марка” – кого искате да видите в Мадрид, а отговорите са масово в полза на португалеца.

Капитанът Маноло Санчис подкрепя феновете – „Той е най-добрият играч в света, не може да бъде опазен”, казва защитникът без да подозира, че налива вода в мелницата на Перес.

Флорентино произнася прочута реч и обещава на всички 83 967 членове на Реал (толкова са тогава), че Фиго идва, ако бъде избран. И се заклева, че ако не изпълни обещанието, ще плати членския внос за следващата година на всеки от тях.

„Това бе отровна реч – спомня си Диего Торес, журналист от в. „Ел Паис”. – Но тя изпълни мечтите на мадридистите с цветя и рози. Те виждаха светло бъдеще и световна доминация. А и още нещо – знаменит удар върху Барселона с един подпис върху чекова книжка.”

Реал не иска Фиго, за да го обича, както го обича Каталуня. Просто иска да докаже, че е по-силен, по-могъщ, по-голям.

Следващата стъпка на Флорентино е да намери връзката. Тя се казва Паоло Футре, легенда на Атлетико и португалския футбол, който е близък с крилото. Футре предлага да уреди среща, на която Фиго приема условието – ако Перес спечели изборите, но португалецът откаже да премине в Реал, ще плати неустойка от 34 милиона долара на Флорентино.

Ако обаче Перес загуби изборите, Фиго не само остава в Барса, но и печели 2 милиона долара – обезщетение за договорката, която пропада.

На следващия ден сумата е депозирана в банковата сметка на испанската федерация – 60,1 милиона долара. Толкова е цената на активирането на освобождаващата клауза на Фиго от Барселона. Тогава практиката е такава, след това в Испания я промениха и все пак трябва  съгласие по остта клуб-клуб. Но в онзи ден Флорентино превежда парите и знае, че играчът е негов, ако спечели изборите. Барса не може да го спре.

„Не съм толкова глупав да направя такова нещо”, заявява Фиго пред каталунския „Мундо депортиво” още 24 часа по-късно, когато новината е на първата страница на всички вестници.

Перес използва още една вратичка. Барса дори не може да сезира ФИФА за нередовни преговори (каквито биха били разговорите на 6 очи с Футре и Фиго преди оферта и трансфер), защото Флорентино не е свързан с клуба Реал. Той няма пост в Мадрид, а е просто кандидат за президент.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията