Как Фиго взриви футбола и основа Галактикос

Пълната история на най-скандалния трансфер, правен някога

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:10 ч., 31 Юли 2015
0
16492
Getty Images

Още един фактор играе в полза на Перес – в Барселона също има избори за президент и се води война по вестниците между кандидатите. Вакуумът във властта в Барса също помага клубът да не намери съпротивителни сили и да спре сделката.

„Три пъти ходих с Фиго и агента му Жозе Вейга в офисите на Барселона, за да преговаряме за нов договор -  разкрива Мингея. – Говорихме и с бъдещия президент Жоан Гаспар и със стария – Хосеп Луис Нунес. Вейга им каза за офертата на Флорентино, но уточни – ако предложите добър договор на Фиго, той няма да подпише с Реал.”

Но Гаспар, който впоследствие печели изборите, а и Нунес, са склонни само да обещяат, че ако бъдат избрани, ще се погрижат за контракта на играча. Така Фиго има парите и директния подход на Флорентино, срещу думите на кандидатите в Барса.

Санс обаче подценява опасността – той казва иронично, че вероятно след Фиго, Перес ще обещае и Клаудия Шифър на мадридистите. В офиса му за предизборната кампания се върти видео, на което Фиго пее от балкона на кметството в Барселона песен срещу Реал по време на празненствата за титлата. И косата му е боядисана в синьо и червено... Как този човек ще дойде в Реал?!

Случва се

Реал обявява загуби от 50 милиона евро същата година. Перес казва в последния ден преди изборите, че ще ги изчисти до 12 месеца. После печели с няколкостотин гласа, невероятно близко като резултат, но все пак за него.

Шест дни по-късно Гаспар е избран за президент на Барселона. Фиго отива в офиса му и го убеждава да опита да развали сделката с Перес, ако може. Играчът обяснява, че е бил подлъган, агентът му се е подвел от измама, а психически самият Луис е в състояние на тотална депресия.

Вейга се опитва да върне парите на Флорентино. Но огромната глоба и за него, както и за Фиго, натежава. Гаспар е с вързани ръце, Барселона също. „Няколко дни нищо не се случваше, бе като пред ураган, някак неловко и тихо”, разказва Рамон Калдерон, тогава директор в Реал.

След това Фиго се появява с екипа на Реал на 24 юли, вече е мадридист, след което Каталуня го заклеймява завинаги.

Завръщането

Три месеца по-късно Реал гостува на Барса в първото Ел Класико за сезона. Наемат бодигардове на Фиго, защото се очаква дори физическа разправа. Феновете скандират „Умри, Фиго” далеч преди началото. „Хората по трибуните искаха кръвта му, не съм виждал по-враждебна атмосфера”, пише в автобиографията си Стийв Макманамън, съотборник на португалеца в онзи ден.

Фиго излиза на терена и запушва уши, шумът наистина е оглушителен. Дни по-рано в Испания се завърта реклама на национална банка, която е голям спонсор на Реал. В нея звездата казва фразата: „Промяната винаги е нещо добро”. Това разярява още каталунците.

По него валят предмети. Монети, мобилни телефони, бутилка от уиски, верига от велосипед, както и една свинска глава. Играчите на Барса прегръщат Фиго преди началото и опитват да успокоят атмосферата, но няма начин.

„Не се страхувах от атмосферата на стадиона – разказва години по-късно Фиго. – Феновете нямат тяхно мнение, то бе формирано от медиите. Пресата винаги се възползва от ситуацията и създава герои и антигерои. И нещата тогава излязоха извън границите на спорта. А футболът е просто спорт.”

Доста лесно обяснение за предателството на века, ако питате каталунците.

Франсиско Павон, защитникът на Реал, помни пътя до стадиона в онзи ден. „Полицията направи плътен кордон, автобусът ни мина през него – по 25 метра от двете страни на улицата всичко бе празно и охранявано от униформени. Въпреки това, по рейса летяха предмети, макар и от далеч. Една бутилка удари стъкло, но не го счупи.”

Салгадо разказва как при приближаването до Фиго за късо изпълнение на корнер, видял нож, паднал край португалеца.  „Луис, тук оставаш сам, приятелю – казва му бранителят. – Край с късите корнени, просто центрирай!”.

Галактикос

Перес използва появата на Фиго и превръща Реал в Белия дом на футбола. Стадионът отново е пълен на всеки мач, финансите процъфтяват, титлата се връща на „Бернабеу”.

След Фиго идват Зидан, Роналдо, Бекъм. Англичанинът е избран пред Роналдиньо, който се сторил твърде грозен на Флорентино, за да бъде лице на клуб като Реал.

„Идеята му бе да построи кристален дворец от изящество, суперзвезди, вълнение – футболна галактика”, описва проекта Диего Торес.

И така се ражда Галактикос. За последното десетилетие клубът е неизменно на върха на финансовите таблици в спорта и футбола. Привлича най-скъпите играчи като Кристиано Роналдо, Кака, Гарет Бейл, печели трофеи.

Ерата обаче започна от Троянския кон, който бе отмъкнат от Барса преди 15 години.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията