Тежки съперници за България по пътя към Мондиал 2018

Франция и Швеция са сред съперниците на националите

Sportinglife
Sportinglife 21:20 ч., 25 Юли 2015
0
543
Lap.bg

Националният отбор по футбол се падна във възможно най-тежката квалификационна група за Мондиал 2018 в Русия. Жребият, теглен днес в руския град Санкт Петербург, прати тимът ни в група А. Останалите пет състава там са Холандия, Франция, Швеция, Беларус и Люксембург.

Квалификациите за Русия 2018 започват на 4 септември следващата година. Точната програма ще стане ясна утре. За шампионата ще се класират победителите във всяка от деветте групи.

Пълният жребий

Група A

Холандия, Франция, Швеция, България, Беларус, Люксембург

Група B

Португалия, Швейцария, Унгария, Фарьорски острови, Латвия, Андора

Група C

Германия, Чехия, Северна Ирландия, Норвегия, Азербайджан, Сан Марино

Група D

Уелс, Австрия, Сърбия, Ирландия, Молдова, Грузия

Група E

Румъния, Дания, Полша, Черна гора, Армения, Казахстан

Група F

Англия, Словакия, Шотландия, Словения, Литва, Малта

Група G

Испания, Италия, Албания, Израел, Македония, Лихтенщайн

Група H

Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Естония, Кипър

Група I

Хърватска, Исландия, Украйна, Турция, Финландия

Осемте най-добри отбора заели второто място ще играят в плейофи. Четирите победителя от тях също ще се класират за шампионата в Русия след три години. Квотата от 14 отбора за Европа се допълва от домакина на шампионата, който се класира директно.

Жребият за квалификациите бе теглен толкова рано, тъй като част от пресявките вече стартираха. Такава е ситуацията в зона Азия, където жребий не бе теглен.

През октомври тази година пък стартират двубоите в зона Южна Америка. Аржентина на Лионел Меси влиза в кампанията с домакинство на Еквадор, а вечният съперник на "гаучосите" Бразилия ще гостува на Чили.

Двукратните първенци на планетата от Уругвай стартират с визита на Боливия. Колубия пък домакинства на Перу в първата си среща. Първите 4 отбора от Южна Америка се класират директно за Русия 2018, а петият тим в крайното подреждане отива на бараж срещу представителя от Океания.

„Със сигурност имаше и по-лесни групи, в които да се паднем. Но пък хората ще бъдат доволни от това какви отбори и играчи ще дойдат да играят тук. Трябва обаче да не мислим много за този жребий, тъй като преди това имаме друга важна задача – квалификациите за Евро 2016”, коментира пред БНТ националът Владимир Гаджев.

Любопитно е, че Франция, Швеция и България бяха съперници и в квалификациите за Мондиал 1994. Тогава за шампионата в САЩ се класира България след инфарктен последен двубой срещу Франция през ноември 1993 г.

Последният официален мач на България с Холандия е през 2007 г. в квалификациите за Евро 2008. С Франция се срещаме за последно през 1996 г.

„Страхотен, но труден жребий за Холандия”, коментираха привърженици на „лалетата” в социалните мрежи. Феновете бяха категорични, че тимът е фаворит за първото място в потока.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията