В Williams сменят Ботас с Бътън

Ferrari и Райконен задържат старта на трансферното домино

Sportinglife
Sportinglife 12:25 ч., 24 Юли 2015
0
556
GETTY IMAGES

Бившият световен шампион във Формула 1 Дженсън Бътън е трансферна цел №1 на Williams, ако британският тим не успее да задържи Валтери Ботас, за когото италианските медии вече съобщиха, че е спазарен срещу 12 милиона евро от Ferrari.

Williams има договор с Ботас до края на 2016 година, а Валтери е цел №1 на Скудерията за мястото на Кими Райконен. Договорът на Кими изтича в края на този сезон, а тимът трябва да реши до края на следващата седмица дали ще използва опцията в своя полза, за да удължи договора му за още един сезон.

Противно на информациите в италианските вестници, ВВС съобщи, че представители на Williams и Ferrari са обсъждали бъдещето на Ботас, но не са стигнали до споразумение.

Ако обаче Валтери напусне, то Бътън е фаворит за мястото му и ако това се случи, то Дженсън ще запише пълен кръговрат в кариерата си във Формула 1. Той дебютира в световния шампионат през 2000 година тима на сър Франк, а сега има шанс да завърши там кариерата си.

Положението на Бътън в McLaren не е много сигурно, тъй като в тима все още не са решили кой ще партнира на Фернандо Алонсо през сезон 2016. Бътън има договор до края на следващата година, но призна, че мястото му не е сигурно. В същото време, заради този контракт, Бътън не може да напусне сам, а трябва да бъде освободен от тима. Естествено, тази трудност отпада, ако отборът пропусне да упражни опцията си в срок, но засега не се знае какъв е този срок.

McLaren разполага с двама млади пилоти, които имат амбиции за мястото на Бътън. Единият е миналогодишният титуляр Кевин Магнусен, който сега е резерва, а другият е лидерът в класирането в сериите GP2 Щофел Вандоорн, като британският тим има договори и с двамата.

От Williams заявиха пред ВВС, че не могат да коментират положението на своите и чужди пилоти, а Бътън обясни, че все още не е взел решение за бъдещето си във Формула 1.

„Постоянно ме питат какво ще се случи с мен и какво ще правя догодина, но единственото, което мога да кажа е, че след два месеца най-много ще преговаряме за 2016”, обясни Бътън в Унгария.

Подобно изявление направи и Ботас, за когото Williams има опция да го задържи за още два сезона. Финландецът дори уточни, че „не знае” дали ще остане в британския тим за догодина.

„Все още няма нищо потвърдено – заяви Ботас. – Ще трябва да почакаме. Всеки пилот иска максимално бързо да получи яснота по тези въпроси, но невинаги се получава. Това е животът. Williams е страхотен тим, който ще се развива и ще се върне на върха, но не знам дали аз ще съм част от тези планове. Не знам дали и догодина ще карам в отбора.

„В същото време, няма промяна относно договора или положението ми в тима. Не знам откъде се появиха тези слухове за Ferrari, наистина нямам представа.”

Във Ferrari търсят различни варианти за заместник на Райконен, но според източници от Маранело, решението за Кими ще бъде отложено за края на лятото. Президентът на Ferrari Серджо Маркионе заяви през юни, че бъдещето на Райконен е в „собствените му ръце”, а италианските медии все по-често обръщат внимание на факта, че финландецът не се представя на нивото на новия си съотборник Себастиан Фетел и е събра с 59 точки по-малко от него.

Техническият директор на Ferrari Джеймс Алисън заяви тази седмица, че Райконен не отстъпва по скорост на Фетел, но разликата в представянето им идва от факта, че германецът прави много по-малко грешки на пистата от своя съотборник.

Райконен пък за първи път вчера заяви, че иска да остане в тима и потвърди, че е казал това и на шефовете си в отбора. Най-вероятно това е свързано с отлагането на решението за бъдещето на Кими, който е последният световен шампион на Ferrari и наскоро беше избран за най-популярният пилот във Формула 1 в изследване, в което участваха над 200 000 фенове на световния шампионат.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията