Може ли Джокович да задмине Федерер?

Чисто математически сметката излиза безпроблемно

Sportinglife
Sportinglife 13:05 ч., 15 Юли 2015
0
2284
GETTY IMAGES

В спорта и в частност в тениса хиперболата никога не е изключена.

Когато млад играч достигне до първия си финал на турнир от Големия шлем и го загуби, една от фразите, които неизбежно чуваме е: "Той/тя ще спечели тази титла един ден."

Така беше и в събота, след като опитът на Серина смаза младежкия порив на Гарбине Мугуруса.

Но уповавайки се на статистиката, тези прогнози рядко се сбъдват.

След като Новак победи Роджър Федерер за третата си титла от Уимбълдън и девета от Големия шлем, един бивш професионалист и уважавано име в спорта, не изключи възможността световният №1 да достигне и дори да задмине внушителния рекорд от 17 мейджър титли, който държи швейцарския Маестро.

"Той е в разцвета на силите си и мисля, че може да доминира още пет или шест години", заяви Тим Хенман, който в кариерата си достигна до шест полуфинала в Шлема.

После направи сметката, че за пет години това са 20 турнира, а с доминацията, която демонстрира сърбинът, чисто математечески сметката излиза безпроблемно.

Хенман, близък приятел на Федерер, със сигурност не е склонен да преувеличава. И много пъти сме ставали свидетели колко е предпазлив в думите си, когато говори за британската надежда Анди Мъри.

Това, което казва за Джокович обаче, може да се превърне от хипербола в самата реалност.

Джокера усеща, че очакванията към него са големи, а и самият той си вярва, че може да влезе в историята. Надал вече е "само" на пет титли пред него с 14 и той ще е първото препятствие по пътя към атаката на върха на Федерер.

"Не казвам, че е твърде рано да се говори за това, защото това е може би най-подходящото време да го обсъждаме, но аз все още съм много, много далеч от Надал", каза Джокович на малка група репортери на "All England Club" в понеделник сутринта, след като вечерта бе демонстрирал танцовите си умения със Серина Уилямс по време на шампионското парти.

"Знам какво е необходимо за спечелването на турнир от Големия шлем - това са много усилия и много неща, които трябва да се обединят.

"Така че, да достигна двамата пред мен ще бъде нещо невероятно, но честно казано не мисля за това сега."

Джокович е на път да спечели три титли от Големия шлем в една година за втори път в кариерата си. И някак неусетно времето, в което се пропукваше на финалите на мейджърите, вече е в историята.

Сърбинът стана победител в три от последните си четири финала и вече е с положителен баланс от 9:8, като все още усеща горчивия вкус от поражението от Стан Вавринка на Ролан Гарос - турнирът, който все му убягва от ръцете.

С това поражение умря надеждата му за оформяне на годишен Голям шлем, но той бързо успя да преглътне разочарованието си и да се върне там, където иска да бъде - и като ниво на игра, и като психическа нагласа.

И въпреки, че е най-възрастният тенисист в Оупън ерата, който достига до деветия си триумф в Големия шлем - четири години по-възрастен от Надал и три години по-възрастен от Федерер - обстановката в момента работи в полза Джокович.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията