Може ли Джокович да задмине Федерер?

Чисто математически сметката излиза безпроблемно

Sportinglife
Sportinglife 13:05 ч., 15 Юли 2015
0
1823
GETTY IMAGES

Най-малкото той няма да се налага да се бори с двама велики, които са в разцвета на силите си.

Колкото и велик да беше Федерер през последното десетилетие, той ще навърши 34 години следващия месец, а последната му титла в Шлема беше през 2012 година.

Надал успя по-скоро - на Ролан Гарос 2014, но пък е в сериозна дупка. Матадора не трябва да бъде отписван, но най-добрите му дни са в историята.

Що се отнася до Мъри - четвъртият член на Голямата четворка - Джокович спечели осем поредни мача срещу приятеля си от детинство.

Затова не е чудно, че дори Федерер прогнозира траен успех на световния лидер.

"Сигурен съм, че той все още има много страхотни години пред себе си", каза Маестрото, който по обясними причини не пожела да говори с числа.

Чухме и мнението на Джон Макенроу, който също предрече тотална доминация на Ноле през следващите сезони.

"Новак тъкмо достига пика си и е трудно да повярваме, че няма да става все по-силен и по-силен. Ако е здрав, ще доминира през следващите няколко години", каза американецът.

"Той определено е в моята лична челна петица за всички времена. Останалите са Род Лейвър, Пийт Сампрас, Роджър Федерер и Рафаел Надал, но Новак е на пета позиция и се катери нагоре."

"Джокович няма толкова титли от Шлема като останалите, но броят им ще расте, а той вече задмина във вечната класация няколко човека, след като отново спечели Уимбълдън."

"Той вече е различен играч. Психически е по-силен и добави много качество към играта си. Подобри волетата си, защитава се отлично и посреща на най-високо ниво", каза Макенроу.

Освен извънземния талант, една от причините за дълголетието на Федерер е любовта му към играта и душевното равновесие с по-неприятните аспекти от това да бъдеш тенисист, като непрекъснатото пътуване и живоа далеч от дома.

А Джокович прилича на Федерер в това отношение, което е още една предпоставка да успее да направи нещо историческо.

"Просто се наслаждавам да играя тенис. Обичам играта, обичам да се конкурирам. Правя това през голяма част от живота ми и е нещото, което умея най-добре."

"Днес ми е лесно да се мотивирам с хората около мен - семейството, екипът ми и разбира се многото хора, които ме подкрепят. Това също е и отговорност за мен да продължа и да нося радост на себе си и на тези хора. На 28 години смятам, че има още доста пред мен."

"Все още имам пламъка и любовта към спорта. Харесва ми да излизам на корта и да са трудя, да правя многократно едни и същи неща, които понякога не са много приятни, но които ми позволяват да бъда в състояние да се боря за тези трофеи."

Ако Джокович победи на US Open през септември, той ще стане петият играч в Оупън ерата, достигнал двуцифрен брой титли от Шлема.

Формата му диктува прогнозите, че е абсолютен фаворит на турнира, който обаче е печелил само веднъж - през 2011 година.

"Ако се вгледате в резултатите ми от Откритото първенство на САЩ, смятам, че това е най-добрият ми турнир от Шлема. Харесва ми настилката, условията. Обичам да играя на "Артър Аш", това е най-големият стадион в нашия спорт. С всички постижения тази година до момента, мисля, че съм в много добра позиция, за да стигна далеч в Ню Йорк."

И има ли някой, който да не е съгласен с думите на Ноле? Независимо дали го харесва или не...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията