Бараж за оцеляване в „А“ група

Промяна в наредбата регулира – един спонсор за не повече от 2 клуба

Sportinglife
Sportinglife 18:25 ч., 09 Юли 2015
0
1158
Lap.bg

Бараж ще определи съдбата на втория изпадащ от „А“ група, след като елитната ни дивизия остана с 10 отбора. Решението за формата от БФС гласи, че няма да изпадат директно последните два отбора в първенството, а деветият ще играе един мач на неутрален терен срещу втория в „Б“ група.

Такава е практиката в Шотландия, където отборите в елита също са 10. Досега у нас схема с бараж е прилагана, но само между двата втори тима от двете „Б“ групи. Сега ще бъде изпробван и вариант с плейоф между елитен и втородивизионен отбор.

Двубоят в края на сезона се очаква да е един от най-любопитните в първенството и затова БФС планира да продава отделно тв правата за него.

Други промени от новия сезон ще регулират спонсорските отношения с кубовете, като се премахва възможността една фирма да рекламира върху екипите на повече от два отбора. През пролетта например букмейкърът Ефбет бе сложил лога на фланелките на 6 тима от „А“ група.

Обмислят се и промени в турнира за Купата на България, където миналия сезон важеше формулата с два мача всеки рунд. Така обаче се елиминира евентуална възможност тимове от по-ниските нива да имат изравнен шанс с грандове, ако ги срещнат в един двубой на свой терен. Но новият формат на първенството с 36 кръга прави календара много натоварен и някои от клубовете искат да се върне правилото с по един мач за купата в пряка елиминация. Така е в повечето страни от големите европейски лиги, като се увеличава шанса за изненади.

Но и тук има конфликт с притежателите на тв права, които искат повече мачове – съответно, по-големи аудитории и рейтинг.

Първенството започва на 18 юли, като е вероятно мачът от първия кръг Литекс – Лудогорец да бъде отложен заради ангажименти и на двата отбора в евротурнирите. Турнирът за купата ще стартира през август, но елитните отбори ще се включат чак в края на септември.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията