Изводите от Гран при на Великобритания

„Силвърстоун” показа, че Формула 1 не е в толкова лоша форма

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 06 Юли 2015
0
323
Getty Images

Класическото трасе „Силвърстоун” поднесе на феновете в цял свят изключително интересна надпревара вчера, спечелена от Люис Хамилтън и донесла двойна победа на Mercedes.

Себастиан Фетел си извоюва третото място, не без помощта на съдбата и грешките на Williams, но също така и със силно каране и правилни стратегически решения.

Да видим обаче какви изводи можем да направим, след като емоциите от надпреварата отминаха.

Williams пропусна златна възможност

„Силвърстоун” е много специална писта за Williams – тук Клей Регацони спечели първата победа за тима във Формула 1 през 1977, а 20 години по-късно Жак Вилньов записа, отново тук, победа №100 за отбора на сър Франк.

Двамата пилоти на тима поведоха в началото на състезанието, но стратегическите грешки, направени в бокса, ги лишиха от шанс за побаеда – също като в Австрия миналата година, когато Маса и Ботас бяха окупирали първа редица на старта.

Това, че от бокса не позволиха на Ботас да изпревари Маса след рестарта спести публичното унижение на бразилския ветеран, но тимът плати висока цена за него. На практика, заради това Williams се лиши от реален шанс да спечели това състезание.

Всякакви други обяснения, колкото и сложни и внимателни да са те, включително и на Роб Смедли, не отговарят на истината.

Люис беше една класа над всички

В Williams се постараха да провалят шансовете на собствените си пилоти за победа и място на подиума, което позволи на Люис Хамилтън да зарадва тези 140 000 фенове по трибуните с едно от най-силните си състезания във Формула 1.

Британецът се забави на старта, допусна грешка при рестарта, което му струва една позиция, но след това се възползва по отличен начин от грешката на Williams.

Пресичащата му стратегия с по-ранно първо спиране в бокса се оказа идеално решение, а когато заваля дъждът, Люис и тимът бяха безпогрешни.

Рисково на пръв поглед влизане за гуми интермедия и невероятно темпо на мокрото трасе. Британска класика от най-висока класа, което не остави шанс на Нико Розберг, който в това време изпреварваше пилотите на Williams.

„Силвърстоун” е страхотно място

Формула 1 може и да не е в най-добрата си форма през 2015 година, но на „Силвърстоун” това изобщо не си пролича.

Гран при на Великобритания се оказа изключително интересно състезание и единствено двойната победа на „Силвърстоун” е страхотно място

Формула 1 може и да не е в най-добрата си форма през 2015 година, но на „Силвърстоун” това изобщо не си пролича.

Гран при на Великобритания се оказа изключително интересно състезание и единствено двойната победа на Mercedes е познатото нещо от предишните стартове.

Разместване в колоната

Mercedes остава начело, това се видя отлично на „Силвърстоун”, но в групата на преследвачите вече има промени.

Както в квалификацията, така и на сухо Williams си върна предимството пред Ferrari, но пък Себастиан Фетел се качи на подиума, а Маса и Ботас не успяха. Тук обаче значение имаха и стратегическите решения.

И още нещо – Red Bull и Force India с В-версията на болида си определено се доближават до Скудерията и бившият тим на Фетел може да изненада неприятно италианците в Гран при на Унгария.

McLaren все още е далеч от челото, въпреки че Фернандо Алонсо взе една точка – 2 секунди на обиколка или малко повече са сериозна разлика, а стопяването й през втората половина на сезона ще е изключително важна задача.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията