Чили взе Копа Америка!

Нещастието на Меси продължи, удариха брат му на трибуните

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 05 Юли 2015
0
864
Getty Images

99-годишното чакане свърши – Чили взе Копа Америка. При това срещу Лионел Меси и смятания за най-силен национален тим в света в момента. Срещу световния вицешампион.

120 минути Чили и Аржентина не си вкараха гол, още един мач на турнира завърши с дузпи – 4:1 за домакина.

В историята имаше четири държави на континента, които от 1916 година насам не бяха вдигали най-престижния трофей.

Чили бе една от тях. А Аржентина, могъщ национален отбор и два пъти световен шампион, няма купа вече 22 години.

Твърдеше се, че с нападението Меси, Агуеро и Ди Мария, с резервите му Тевес и Игуаин това е най-силният тим на „гаучосите”. За справка – 6:1 над Парагвай на полуфинала.

И все пак на стадиона един аржентинец ликуваше. Треньорът на Чили Хорхе Сампаоли е национален герой, но не в родината си. Той обеща и го изпълни. На финала Чили не наруши принципите си. Игра атакуващо, въпреки риска да бъде пробит от звездната аржентинска атака.

При изпълнението на дузпи единствено Меси бе точен за Аржентина срещу своя съотборник от Барселона – вратаря Клаудио Браво.

Нападателят Гонсало Игуаин не улучи вратата, а удар на Евер Банега бе спасен. От другата страна последователно Фернандес, голямата звезда Артуро Видал, Арангуис и накрая Алекис Санчес бяха точни.

Какъв миг!

Суперзвездата на Арсенал остави голямото шоу за последния удар на Копа Америка. По време на турнира Санчес не бе сред най-силните.

Застана срещу вратаря Ромеро и копна леко топката в центъра на вратата. От 1976 година такива дузпи носята името на чеха Паненка и са признак на невероятно майсторство. Не толкова на удара, колкото на нервите.

„Дузпата на Санчес ми донесе най-голямата радост в живота – каза Сампаоли. – Тези момчета свършиха невероятна работа. Още преди турнира всички говореха как е време да спечелят Копа Америка. Във всичките ни мачове няма случай, в който да кажете, че Чили не е бил по-добрият отбор.Трябваше да победим Аржентина още в редовното време. Сега искам да се насладя на радостта. Благодаря на всичките футболисти, които ме направиха част от нея.”

„Мечтата ни се сбъдна”, възкликна Артуро Видал, който направи дубъл с Ювентус, но падна от Меси и Барселона на финала в Шампионската лига в Берлин.

„Още миналата година, след като отпаднахме нещастно от Бразилия с дузпи на световното, си казахме – ще спечелим Копа Америка - добави Санчес. – Наистина сме златно поколение и го заслужаваме.”

На трибуните в Сантяго де Чили бе толкова горещо, че семейството на Меси трябваше да напусне в края на първото полувреме.

Един от двамата му братя бе улучен с предмет, хвърлен от трибуните. Заедно с родителите им цялата фамилия бе пратена в една от телевизионните кабини, за да не се стигне до ексцесии.

Меси не успя да застане до Диего Марадона като футболен бог на нацията. Спечелил всичко с Барселона, геният не може да вдъхнови по същия начин и своята Аржентина. Преди година отново на финал Меси и отборът останаха втори – след 0:1 срещу Германия на Мондиал 2014.

В символа на загубите се превърна Хавиер Масчерано. Железният халф, играещ и като защитник, падна в три финала за Копа Америка и един на световно. „Не мога да повярвам, че ми се случва всичко това - промълви безкомпромисният на терена футболист. – Може би е карма, не знам...”

„Имахме прекалено чисти положения, които трябваше да обърнат мача в друга посока”, рече треньорът Херардо Мартино.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията