За какво му е Фалкао на Челси?

Колумбиецът ще се чувства по-уютно в Лондон, а агентът му стана длъжник на „сините“

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 04 Юли 2015
0
2320
Getty Images

Челси е на път да привлече Радамел Фалкао и това един от най-неочакваните трансфери през лятото. Сайтът „Спорт сегодня“ се опита да отговори на въпроса за какво му е на шампиона на Англия един нападател, който разочарова тотално с изявите си в Манчестър Юнайтед.

Защо Фалкао се провали в Юнайтед?

„Радамел е един от най-резултатните футболисти в света. Коефициентът му на ефективност е достатъчно красноречив. Когато имаш възможност да привлечеш играч от такъв калибър, си длъжен да се възползваш“.

Звездите, които трябва да се реабилитират през 2015/16

Радамел Фалкао попадна в списъка на футболистите, които ще трябва да се реабилитират през новия сезон, съставен от „Дейли Мейл“.

Таблоидът обяви колумбиеца за най-голямото разочарование на последната кампания и добави, че престоят в Челси за него е последен шанс да се наложи във водещ европейски клуб.

Сред колегите по съдба на Фалкао (големи очаквания – ниска възвръщаемост) бе и съотборникът му в Юнайтед Анхел ди Мария.

„Като гледаме отличният начин, по който аржентинецът взаимодейства с Лео Меси на Копа Америка, е направо необяснимо, че той не може да измести Ашли Йънг, Маруан Фелайни, Андер Ерера и Хуан Мата от халфовата линия на Юнайтед. Време е Ди Мария да покаже защо Юнайтед плати 60 млн. паунда за него“, гласи присъдата на „Мейл“.

Съседите на Юнайтед от Манчестър Сити също похарчиха огромна сума за играч, който не оправда очакванията – Елиаким Мангала. („Ако съдим по изявите му от миналия сезон, той не струва и четвърт от 42-та милиона паунда, платени за него“).

В списъка на „Мейл“ попаднаха още Ерик Ламела от Тотнъм, Джак Уилшър от Арсенал, Оскар от Челси (заради спада на формата през втората част на сезона), Джо Алън (Ливърпул), Енер Валенсия (Уест Хем), Хуан Куадрадо (Челси) и Тим Хауърд (Евертън).

Тези думи на Луис ван Гал обясняват отлично естеството на проблемите на Фалкао в Манчестър Юнайтед.

Нападателят просто стана жертва на завишени очаквания, породени от неправилно тълкуване на статистиката му.

Дори ако пренебрегнем ужасната травма, заради която Фалкао не игра на световното преди година, не беше много реалистично да се очаква резултатността му да остане на предишното равнище след като смени клуба.

Първо, в Юнайтед той не беше пръв на опашката за изпълнение на дузпи.

Второ, колумбиецът твърде рядко получаваше възможността да действа като единствен нападател – роля, в която се чувства най-добре (а още по-рядко пък му се случваше да остане на терена пълни 90 минути).

Показателно е, че като играч на „Червените дяволи“ средният му брой асистенции за 90 минути надминава този в Атлетико М и Монако.

Тук можем да споменем и това, че когато имаше партньор в нападение,  Фалкао беше човекът, който се пласираше по-близо до халфовата линия.

Така беше в двубоя с КПР, когато колумбиецът действаше зад гърба на Ди Мария, както и в срещата с Тотнъм (зад гърба на Ван Перси).

Трето, стилът на Юнайтед противоречи на силните страни на нападателя. Когато е във форма, Фалкао се измъква от пазачите си най-вече благодарение на интелигентното си и своевременно движение по терена.

През сезон 2012/13 той се разписа пет пъти след контри. Пет гола след контраатаки е отбелязал целият Манчестър Юнайтед от 2012 до днес (тоест за три години).

Вярно е, че „Опта“ има твърде строга дефиниция за „контраатака“, но все пак този контраст прави впечатление.

В Юнайтед Фалкао дори не стреля към вратата след контри – донякъде заради стила на игра, донякъде заради новата си роля на игрището.

Равносметката е категорична: колумбиецът играе на неудобен за себе си пост в отбор, чийто стил не му пасва и нито в един момент нямаше нужното доверие от страна на треньора.

Трудно е да се отрича пагубното влияние на Ван Гал върху формата на Фалкао.

Удивителното е, че преди кризата му през втората част на сезона (нито един гол или асистенции от средата на февруари), статистическите му данни не бяха чак толкова далеч от обичайните.

Всичко това не отменя факта, че колумбиецът наистина се провали в Манчестър Юнайтед, а по-скоро обяснява случилото се.

Защо в Челси нещата може да се окажат различни?

Предпоставките Фалкао да „възкръсне“ на „Стамфорд Бридж“ са няколко.

Вярно е, че Хосе Пекерман отпусна много сериозен кредит на доверие на Радамел, но нападателят така или иначе приключи Копа Америка като резерва и без отбелязани голове.

Ключовата разлика между ситуацията в националния тим на Колумбия и Челси е напрежението върху Фалкао.

Ако всичко се развива по написания от Моуриньо сценарий, Фалкао ще получи достатъчно време и внимание, за да си върне обичайното равнище, но няма да бъде под постоянен натиск, за разлика от ситуацията в Манчестър Юн или Колумбия.

Може би статутът на „дубльор“ на Диего Коща е именно това, от което се нуждае стрелецът в момента.

Жозе Моуриньо залага на схемата 4-2-3-1 и отборът му не се свени да контраатакува. Освен това португалецът е много постоянен в изискванията си към нападателите. Може би именно затова по-резултатният Лоик Реми получаваше по-малко игрово време от ветерана Дидие Дрогба.

Специалния иска стрелците му да работят много без топка, да умеят да пазят кълбото и да се движат като класически „деветки“, без да заемат зоните на атакуващите халфове.

Диего Коща е еталон на този маниер на игра. Фалкао пък напълно му съответства, дори в сегашното си състояние.

Вярно е, че Фалкао участва на Копа Америка и ще започне да тренира по-късно от повечето си съотборници, но това не може да се сравнява със случилото се миналото лято.

След отчаяните опити да се възстанови от тежката си контузия за мондиала, той сам си призна, че не е готов напълно. После, докато караше лятната си отпуска, той престана да спазва режима от предходните месеци, в които се надяваше да играе на световното.

Остатъка от лятото пък Радамел прекара в увиснало положение – Монако явно се готвеше да го пласира другаде. Вследствие на това колумбиецът невинаги тренираше с тима в очакване на трансфер, а съдбата му бе решена едва в последния ден на трансферния прозорец.

Защо все пак Челси пое този риск?

Всичко беше срещу Фалкао в Манчестър Юнайтед и шансовете му за успех в Лондон наистина са по-високи, отколкото на „Олд Трафорд“.

И все пак, да вземеш футболист, който получава около 170 000 паунда седмично, без да разчиташ той да е несменяем титуляр – не е ли малко прекалено?

Няма как да не споменем агента на колумбиеца – Жорже Мендеш.

Според авторитетния „Дейли Телеграф“ трансферът на Фалкао в Челси е един вид услуга за Мендеш.

Португалецът е най-влиятелният импресарио в света на футбола и, между другото, представлява интересите на Жозе Моуриньо и Кристиано Роналдо.

Засега не се чува нищо за това по какъв начин Мендеш би могъл да се реваншира на Челси, пък и да има някаква уговорка между него и ръководството на английския шампион, тя със сигурност носи неформален характер.

При все това, перспективата човек като Мендеш да им дължи услуга със сигурност е съдействала за това шефовете на „сините“ да се отнесат благосклонно към идването на Фалкао на „Стамфорд Бридж“.

Източник: Спорт сегодня

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията