Какво искат феновете на Формула 1

Изследването показа доста притеснителни резултати

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 02 Юли 2015
0
354
GETTY IMAGES

Резултатите от безпрецедентната анкета сред феновете на Формула 1 показа интересни резултати – почитателите на спорта искат той да стане по-интересен, но без сериозни промени и без твърде много технологични усложнения, които остават неразбрани за широката публика.

Допитването сред феновете беше проведено от Асоциацията на пилотите във Формула 1 (GPDA) и имаше глобален мащаб, като в него участваха 217 756 човека.

В анкетата са участвали всякакви фенове на Формула 1 – от най-запалените до тези, които имат по-скоро пасивна роля в следенето на шампионата, но са отговорили на въпросите.

В прав текст

88% от анкетираните смятат, че във Формула 1 трябва да карат най-добрите пилоти в света, но едва 45% са на мнение, че в момента е така.

89% от анкетираните смятат, че конкуренцията във Формула 1 трябва да се засили, 75% искат спортът да привлече нова публика, а 77% са на мнение, че в момента бизнес интересите имат твърде силно влияние върху развитието на Формула 1.

Мненията на феновете на спорта показват, че те си падат по класическите надпревари: едва 18 процента искат обърнати стартови решетки, 26 процента подкрепят допълнителен баласт за най-бързите пилоти и 44% харесват идеята във Формула 1 да навлязат т.нар. „клиентски коли”.

Огромната част от феновете – 74% от участвалите в изследването вярват, че техническите правила трябва да са „по-освободени”, за да могат в състезанията да участват по-различни като идеи и концепции автомобили, както и по-разнообразни технологии.

Нещо подобно в момента се случва в Световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман” и дава страхотни резултати. 80% от феновете искат отново да гледат „война на производителите на гуми”, а 60% смятат, че завръщането на дозареждането на колите с гориво в хода на състезанията е добра идея.

Над половината от участвалите в анкетата – 54% подкрепят идеята за въвеждане на таван на бюджетите, а 51% са съгласни пилотът, постигнал най-бърза обиколка в хода на състезанието да получава допълнителни точки.

Сравнението на резултатите от това изследване с тези от предишното, проведено през 2010 от Асоциацията на отборите във Формула 1 (FOTA) показва притеснителна тенденция – спортът не се развива.

Преди пет години феновете са определили Формула 1 като „технологичен, оспорват и вълнуващ спорт”, а сега повечето фенове са избрали определението: „скъп, технологичен и скучен” за любимия си спорт.

Няма индикации, че Формула 1 успява да привлече по-млади фенове, а над три четвърти от отговорилите на въпросите в изследването декларират, че гледат стартове от световния шампионат от над 10 години, като дават и ясно обяснение защо тв зрителите намаляват – те категорично не одобряват прехвърлянето на състезанията от ефирни на платени канали.

Пилотите все още са тема №1 за феновете. Това е безспорният извод от изследването – 88% от анкетираните смятат, че във Формула 1 трябва да карат най-добрите пилоти в света, но едва 45% са на мнение, че в момента е така.

86% искат пилотите да са честни с феновете, а не да им говорят с клишета от прес материалите на тима, 78 процента искат пилотите да имат принос към промените на правилата, а 75 процента се надяват, че любимите им звезди ще положат повече усилия, за да привлекат феновете по-близо до състезанията.

Шефът на GPDA Алекс Вурц заяви, че организацията на пилотите ще анализира резултатите, след което ще предложи на шефовете на Формула 1 промени, които да са базирани на желанията на феновете.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията