ЦСКА на кръстопът, но вече с Божков

Клубът има не един вариант, Изпълкома готов да чака

Sportinglife
Sportinglife 16:20 ч., 10 Юни 2015
0
421
Lap.bg

Васил Божков потвърди – ще се ангажира с ЦСКА, като очевидно иска да бъде собственик на клуба, а не в сътрудничество с настоящите мажоритарни акционери Ивайло Манджуков и Милко Георгиев.

Божков събра известни запалянковци на армейците, както и бизнесмени, които са близо до клуба. Обсъждаха се варианти за юридическия начин, по който ЦСКА хем да го има, да е в „А“ група и да наследи клуба, спечелил 31 титли и много победи на терена.

Вариантите за бъдещето са няколко и не всички минават през директно участие в елита.

ЦСКА може да продължи в сегашното си дружество, но с всичките му дългове, които с лихвите надхвърлят 20 милиона лева. За целта Божков трябва да погаси около 1,7 милиона лева належащи лицензионни задължения в следващите дни, БФС да рестартира лицензирането на клуба и Изпълкомът да уважи искането за това.

В такъв случай може да се наложи програмата и форматът на следващия сезон да почакат десетина дни, а по план трябва да бъдат приети на 15 юни. Но без яснота за бъдещето на ЦСКА няма как да стане.

От БФС има индикации, че изчакване с 10 дни не е проблем. За футболния съюз очевидно е по-добре да има „А“ група с ЦСКА, защото така и телевизията, притежател на правата за излъчване, няма да иска предоговарянето им.

Втори вариант е купуване от Божков на марката на ЦСКА, която е заложена срещу дълга към НАП, необслужван вече 7 години. Вероятно агенцията ще я оцени на около 4 милиона лева, колкото е и главницата по дълга.

Тогава Божков може остави старото дружество да изчезне в несъстоятелност и да купи клуб от „Б“ или „А“ група – Банско или Литекс, например. Да го прекръсти на ЦСКА-София (пак примерен вариант) с наследяване и припознаване на успехите на старата марка.

Този вариант се подхранва от информациите за разговори по оста Божков – Гриша Ганчев, който също не крие апетити към клуба на сърцето му. Ганчев вече няколко пъти опитва да оглави ЦСКА през годините, но все се появяваха спънки.

Третият вариант е – Божков купува марката, фалира старото дружество и тръгва от нула – аматьорските групи, като е наследник на стария клуб, но вече без дълговете му.

Вероятно БФС вече е уведомен за плановете на бизнесмена, но обществеността още гадае по темата.

Чака се продължение, но лятото със сигурност не е скучно около „Българска армия“.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията