Алекс Фъргюсън – властелинът на Висшата лига

Великият шотландец е №1 сред 50-те най-големи личности в класация на „Дейли Мейл”

Sportinglife
Sportinglife 10:25 ч., 26 Юни 2015
0
757
Getty Images

Кои са 50-те личности, които са повлияли най-много на Висшата лига? Създадена през 1992 година тя се превърна в най-комерсиалното национално футболно състезание, което генерира огромни приходи.

Вестник „Дейли Мейл” направи класация на 50-те най-велики фигури в историята.

Останалите герои в топ 50

Шейх Мансур
Алън Шийрър
Кени Далглиш
Тиери Анри
Лорд Тейлър
Джак Уокър
Рой Кийн
Патрик Виейра
Саша Гайдамак
Хари Реднап
Райън Гигс
Кен Бейтс
Уейн Руни
Боби Робсън
Питър Киниън
Жуниньо
Петер Шмайхел
Гордън Тейлър
Джанфранко Дзола
Жорже Мендеш
Анди Мелвин
Денис Бергкамп
Гари Невил
Семейство Глейзър
Джорд Греъм
Франк Лампард
Кристиано Роналдо
Пол Хоукинс
Джон Тери
Рио Фърдинанд
Кевин Кигън
Руне Хауге
Карлос Тевес
Гари Линекер
Сол Кембъл
Филип Дън
Карън Брейди
Дидие Дрогба
Питър Ридсдейл
Стивън Джерард

Сър Алекс Фъргюсън

На 73 години той вече е в пенсия. Започнал живота си като работник на пристанището, станал футболист и накрая най-великия мениджър в историята на британския футбол. По каквито искате критерии.

Етиката му, стоманеният характер, лоялността към едни и непримиримостта към други, направиха Фъргюсън човек, който превърна футбола в индустрия. Шотландецът беше доминиращата сила на Висшата лига за повече от 20 години. Неговата работа е повлияла на хиляди футболисти на Манчестър Юнайтед, на десетки хиляди по света, на безброй треньори, на съдии, на спонсори, на ръководители.

Рупърт Мърдок

Вече на 84 години, роден в Мелбърн, но е американски гражданин. Състоянието му е 13,4 милиарда долара и е един от най-големите играчи в световния спорт. Създаде модерната платена телевизия, която в годините се разви в интернет, мобилни телефони, таблети... Благодарение на Мърдок телевизионният договор за Висшата лига сега е за 5 милиарда паунда.

Ерик Кантона

Не е най-успелият футболист в историята на Висшата лига, но Кантона е първият, който остави марката си като присъствие на терена, чест, преданост към отбора си.

Затова е поставен на първо място от футболистите в класацията. Под неговия знак Висшата лига се промени в това, което е днес. С Кантона Манчестър Юнайтед спечели първата си титла от 26 години, а след това се превърна в доминант на британския футбол. Веднъж един служител на „Найки” каза: „1966 година е велика за английския футбол. Тогава се роди Цар Ерик.”

Арсен Венгер

През юли 1996 година националният селекционер на Англия Глен Ходъл обяви, че иска своя бивш треньор в Монако Арсен Венгер да стане спортен директор на Футболната асоциация. Французинът не бе популярен в страната, тренираше японския Нагоя Грампус Ейт.

Вместо във ФА Венгер бе назначен в Арсенал. И вестниците попитаха: „Арсен кой?” За почти 20 години в монолитния английски футбол французинът наложи своята философия, психологически подход, Разви футболисти като Патрик Виейра, Денис Бергкамп, Тиери Анри, направи два дубъла, създаде мита за „Непобедимите” от Арсенал. Много фенове на отбора не го искат, защото в последните години винаги е далеч от титлата. Но Венгер остави своя почерк върху Висшата лига.

Ричърд Скъдамор

Когато дойде от САЩ през 1999 година, се погрижи за първата многомилионна сделка за тв правата – 848 милиона паунда за четири сезона. Основната част от сумата – 670 милиона, бе от Скай за преки предавания. Казват, че парите движат футбола. Скъдамор движи парите.

Жан-Марк Босман

Никога не е играл и минута в английския футбол. Но белгийският халф на Стандард направи революцията в света. След като договорът му бе изтекъл, клубът не позволи да премине във Франция без пари. Заведе дело, което спечели. И от този момент всеки с изтекъл договор може да е сам господар на съдбата си. Над 1000 футболисти са подписали с английски отбори по този начин.

Дейвид Бекъм (и Виктория)

Когато Бекъм си направи акаунт в инстаграм миналия месец, до днес е натрупал над 7 милиона последователи. Приятелите му във фейсбук са 51,6 милиона. А съпругата му Виктория има 8,5 милиона последователи в туитър.

Без да играе вече футбол, Дейвид е спечелил 14,8 милиона лири през миналата финансова година, а жена му – подобна сума от мода. Състоянието на семейството бе определено от „Сънди Таймс” на 240 милиона паунда. От един прекрасен млад футболист на Манчестър Юнайтед Бекъм се превърна в модна икона с една от най-популярните певици от Спайс Гърлс. Но преди всичко до края на кариерата си той остана един фантастичен халф.

Роман Абрамович

Всичко започна в нощта на 1 юли 2003 година. Кен Бейтс продаде Челси на руския бизнесмен Роман Абрамович. На следващия ден из световните медии се заговори за милиардера, олигарха, шефа на „Сибнефт”.

Само в следващия месец 36-годишният мъж даде 111 милиона лири за нови футболисти – рекорд за клуб през трансферно лято и до днес. Абрамович разруши двуполюсния модел на Манчестър Юнайтед и Арсенал, спечели всичко в европейския футбол.

Жозе Моуриньо

Само на 52 години вече е заслужил да бъде наричан един от най-добрите треньори за всички времена. Навсякъде печели трофеи – Порто, Челси (2 пъти), Интер, Реал. От 2003-а насам не е минала година, без да е добавил купа във витрината си.

В периода 2003-2012 спечели два требъла, три дубъл и седем титли, три еврокупи, две от които са в Шампионската лига. Два пъти отборите му оставаха непобедени у дома цял сезон. Специалния. Един сериен победител.

Дейвид Дейн

Заслужи мястото си в Топ 10, превръщайки Арсенал в доминантна сила на Висшата лига и довеждайки Арсен Венгер в английския футбол.

Вкара клуба в Г-14. Бизнесменът е един от хората, създали Висшата лига. Останалите в „Бандата на петимата” са Мартин Едуърдс (Манчестър Юнайтед), Ноел Уайт (Ливърпул), Филип Картър (Евертън) и Ървайнг Сколар (Тотнъм).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията