Хамилтън отново побеждава, този път в Канада

Двоен успех за Mercedes, Ботас се качи на подиума

Sportinglife
Sportinglife 23:45 ч., 07 Юни 2015
0
407
Getty Images

Световният шампион Люис Хамилтън беше начело от старта до финала на Гран при на Канада и спечели четвъртата си победа този сезон във Формула 1 и общо 37-а.

Британецът спечели вчера квалификацията, а днес оглави колоната на старта, след което контролираше напълно хода на състезанието и съвсем за кратко допусна съотборника си в Mercedes Нико Розберг да се доближи на по-малко от 1 секунда зад него, но през по-голямата част от надпреварата поддържаше аванс от 2 до 3 секунди.

Класиране в Гран при на Канада

1. Хамилтън, Mercedes 1:31.53,145 ч/70 об.
2. Розберг, Mercedes +2,285 сек
3. Ботас, Williams +40,666 сек
4. Райконен, Ferrari +45,625 сек
5. Фетел, Ferrari +49,903 сек
6. Маса, Williams +56,081 сек
7. Малдонадо, Lotus +1.06,664 мин.
8. Хюлкенберг, Force India + 1 об.
9. Даниил Квят, Red Bull + 1 об
10. Ромен Грожан, Lotus + 1 об и др.

Този път от бокса на Mercedes изпълниха идеално и без грешки единствените спирания на своите пилоти в бокса, за смяната на супер меките гуми с меки и Люис си върна първото място, след като Нико спря една обиколка след него.

Преди това обаче Хамилтън успя да увеличи аванса си пред Розберг на 4,5 секунди.

След четвъртата си победа в седем старта от началото на сезона Хамилтън има аванс от 17 точки пред Розберг – 151 срещу 134 и успя да си върне част от загубените точки в Монако.

„Да, определено имах нужда от тази победа, след случилото се в Монако – заяви след състезанието Хамилтън. – Стартът беше много важен, след това темпото във всяка една обиколка. Нико беше близо до мен, но нито веднъж не представляваше реална заплаха за лидерството. Обичам Монреал, обичам тази писта, фантастичен уикенд за нас, радвам се, че отново побеждавам.”

Зад двамата пилоти на Mercedes Валтери Ботас спечели битката за третото място срещу Кими Райконен, след като звездата на Ferrari се завъртя в 27-ата обиколка, веднага, след като се върна на пистата с меките гуми, като преди това се представяше отлично със супер меките и губеше само около 0,3 секунди на обиколка спрямо Хамилтън.

Включването на едната хибридна система в колата на Кими го завъртя малко преди излизането от обратния завой, а по радиото финландецът обясни, че миналата година е имал същата случка на това място.
Топ 5 затвори Себастиан Фетел, който тръгна 16-и, но с агресивна стратегия при използването на супер меките и меките гуми и много атаки и изпреварвания, успя да си пробие път напред.

Двамата пилоти на McLaren Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън отпаднаха заради повреди, а бързото трасе „Жил Вилньов” показа, че новият мотор на Honda все още няма нужната мощност, за да могат пилотите да се надяват на място в Топ 10, а освен това има и твърде висок разход на гориво.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията