Йохан Кройф е богът на Шампионската лига – допринесъл е за 10 титли

ъжът, изградил Катедралата

Sportinglife
Sportinglife 11:15 ч., 04 Юни 2015
0
1916
Getty Images

Щеше ли Барселона да стане европейски шампион без Кройф?

Най-вероятно – не! В края на 80-те години и началото на 90-те той преобрази каталунците по свой начин. Ерата на „дриймтима” на Христо Стоичков, Роналд Куман и Пеп Гуардиола започна с титла на Испания, последвана от още три.

А през 1992 година Барса срази Сампдория във финала на КЕШ на „Уембли”. Този каталунски отбор промени испанската футболна култура. Прагматичният дефанзивен футбол се преобрази в идеален атакуващ.

Кройф обаче се отказа заради проблеми със сърцето и Барселона трябваше да преживее няколко нулеви години.

До идването на Франк Рийкард. Около Роналдиньо холандецът изгради отбора, който спечели Шампионската лига през 2006 година.

А с Пеп Гуардиола ръководството смени Рийкард с друг ученик на Кройф. Той пък направи машината за къси пасове Меси-Шави-Иниеста. Един идеал на Стила на Кройф. За мнозина отборът на Барселона от 2009 година е най-добрият в историята на играта. Освен тогава тимът спечели Шампионската лига през 2011 година. А успехите на испанския национален отбор в периода 2008- 2012 година се дължи почти изцяло на футболисти на Барса.

У дома Кройф повлия за създаването на ново златно холандско поколение след европейските шампиони от 1988 година.

На Мондиал 98 и Евро 2000 всички твърдяха, че Холандия е най-силният отбор. Отпадна с дузпи на полуфиналите. Но Кройф в кариерата си никога не се е интересувал от изпълнението на дузпи.

В родината си Йохан Кройф е в комплицирани отношения с Луис ван Гаал, европейския шампион с Аякс от 1995 година.

Защо е така, никой точно не знае. Ван Гаал винаги твърди, че неговият ментор е Ринус Микелс.Но титлата от 1995 година пак е повлияна от Кройф – откривателят на брататя Де Бур и Дани Блинд. А Ван Гаал залагаше на типичния кройфски стил с крила, непрекъснати атаки и умна позиционна игра.

Почеркът на Кройф личи при десет победни финала в турнира на КЕШ и по-късно на Шампионската лига.

Никоя друга фигура във футбола не може да се похвали с това. А към тях можем да прибавим още десетки играчи, които са се докоснали до гения му. Това може да се каже за непобедимия Арсенал от 2004 година и за датския динамит от 1992 година. На Мондиал 2010 година три от полуфиналистите играха в стила на Кройф – Испания, Холандия и Германия. Накрая спечели най-холандският вариант – Испания.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията