Йохан Кройф е богът на Шампионската лига – допринесъл е за 10 титли

ъжът, изградил Катедралата

Sportinglife
Sportinglife 11:15 ч., 04 Юни 2015
0
1920
Getty Images

В началото на 70-те години Аякс на Кройф беше в своя зенит.

А Холандия беше официално водещата футболна нация.

Кройф беше учителят. Когато Йохан започна като 17-годишно момче, винаги влудяваше съотборниците си с умението да прави всичко, което не могат.

Скоро „старите кучета” разбраха, че той има право – че с него ще се играе тотален футбол. Идеал за историята. Кройф тичаше напред и напред. Неговият футбол винаги е бил атаката.

Кредото му не е да победиш, а да се наслаждаваш.

По един фамозен начин, който друг не умее. Кройф цени техническата виртуозност и оригиналност. Да подаващ топката и да се движиш е метод да печелиш пространство на терена, а съперникът не може да те спре. Благодарение на философията на Кройф холандският и испанският футбол се стремят към това съвършенство. Същото може да се каже за германският национален отбор на Мондиал 2014 и Байерн на Гуардиола.

Проблемът на футбола на Кройф е като на християнския живот – по-лесно е да го обясниш, отколкото да го живееш.

Ринус Микелс бе избран за треньор на века от ФИФА. Но той имаше да направи нещо много просто – да остави Кройф да прави, каквото иска.

От 1971 година Йохан изведе Аякс до три поредни титли в КЕШ.

Силата на отбора бе толкова голяма, че на третия финал срещу Ювентус онова 0:1 на полувремето не вещаеше по никакъв начин италианска победа. Ако Кройф беше останал в Амстердам, то Аякс можеше дори да подобри рекорда на Реал от пет поредни трофея в КЕШ.

Но никой не става пророк в родината си, казват хората.

Някои от съотборниците му завиждаха и отнеха капитанската лента на Кройф. Обиден, той отиде в Барселона.

На „Камп Ноу” Кройф печели титлата и малко не достига за участие във финала на КЕШ през 1975 година.

Следващите му заслуги обаче още по-силно повлияват върху играта. През 80-те години Ариго Саки отива с баща си, продавач на обувки в Амстердам. Докато старият Саки бе на пазара, младият взе травмая и отиде да гледа как тренира златният Аякс.

Десетилетие по-късно Ариго използва голяма част от видяното, за да построи златния Милан, спечелил два пъти КЕШ. С трима любимци на Кройф – Рууд Гулит, Марко ван Бастен и Франк Рийкард.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията