Фетел: Рано е да се правят прогнози за състезанието

Още е рано да се правят каквито и да е прогнози за състезанието

Sportinglife
Sportinglife 14:20 ч., 22 Май 2015
0
547
GETTY IMAGES

4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел обясни, че с оглед на случилото се в свободните тренировки за Гран при на Монако вчера, още е рано да се правят каквито и да е прогнози за състезанието.

Пилотите загубиха един час от втората свободна тренировка вчера заради катастрофата на Роберто Мери с Manor и завалелия по-късно дъжд, което ги лиши от шанс да покарат с новите супер меки сликове на Pirelli, които дебютират този уикенд.

И тъй като повечето тимове ще се опитат да изкарат състезанието само с едно спиране в бокса, издръжливостта на супер меките гуми ще е решаваща за стратегията на всеки един пилот и темпото му в хода на състезанието.

Вчера Фетел и Райконен останаха на над 1 секунда на обиколка зад Люис Хамилтън с Mercedes и много специалисти отбелязаха, че в сравнение с Испания италианският тим не е записал кой знае какъв напредък в това да догони световните шампиони.

„Надявам се, че в неделя евентуално ще разберем дали сме успели да стопим част от аванса на Mercedes или имаме шанс да се представим по-добре от тях – заяви Фетел в Монако. – Мисля, че отново трябва да сме по-близо до тях, но основно заради особеностите на трасето в Монте Карло, тук цялата колона е по-събрана, разликите между всички ще са по-малки.

„Мисля, че Монако не може да бъде използвано като база за сериозни изводи за разликите между автомобилите, но определено мисля, че с оглед на развитието ни, трябва да сме по-близо до лидерите.”

Въпреки загубеното време вчера следобед Фетел обясни, че е доволен от поведението на колата си.

„Проблемите с дъжда засегнаха всички, не сме само ние – обясни германецът. – Прогнозата до края на уикенда е, че повече няма да вали. Нямаме проблеми с колата, усещам я добре, в първата тренировка направихме няколко излизания на пистата, във втората само едно. Но това е положението, в събота ще знаем повече, когато продължим подготовката си за състезанието.

„За втората тренировка бяхме планирали да пробваме супер меките гуми, няколко промени в настройките и да направим по-дълга серия от обиколки в състезателното темпо, но не стана. Така че първо утре ще видим какво ще направим със супер меките гуми.”

От тима заявиха, че промените по болида на Скудерията, които се появиха за Гран при на Испания, но не се оказаха толкова ефективни, колкото се очакваше, ще бъдат използвани и този уикенд.

Но другият пилот на Ferrari Кими Райконен прогнозира, че евентуално проблемите със сцеплението, от които страда SF-15T ще бъдат отстранени за някой от следващите стартове – може би за Канада.

Финландецът вчера на няколко пъти се оплака по радиото, че не може да загрее добре меките гуми, с които кара вчера, което се обяснява както с недостатъчното притискане от страна на шасито, така и със стила му на пилотиране, които не натоварва много сликовете – когато те загреят добре това е предимство, но когато не могат да достигнат бързо оптималната си работна температура, това се превръща в проблем.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията