Фернандо Алонсо: Във Ferrari нищо не се е променило

Изказването на Алонсо съвпада с мнението на бившия президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло

Sportinglife
Sportinglife 07:40 ч., 13 Май 2015
0
327
Getty Images

Испанската звезда на McLaren Фернандо Алонсо обясни, че победата на Нико Розберг и Mercedes е поредното доказателство, че той не е сбъркал като е решил да напусне Ferrari, тъй като там „нищо не се е променило”.

Алонсо си тръгна от Маранело след пет сезона във Ferrari и се върна в McLaren, където като доставчик на мотори се завърна Honda.

Британският тим обаче все още няма нито една точка през новия сезон, но Фернандо е уверен, че е направил правилния избор, след като е „загубил вяра” във Ferrari.

„Доволен съм, че напуснах Ferrari заради McLaren – обясни испанецът пред Sky Sports. – Миналата година с Ferrari бях на половин минута или на една минута зад колите на Mercedes. А в неделя Розберг спечели в Испания с аванс от 43 секунди, при това на пистата в Барселона.

„Във Ferrari нищо не се е променило – и това е една от причините, поради които напуснах. За пет години нищо не се промени в Скудерията, а аз не исках да изкарам шеста или седма година там по същия начин.”

Изказването на Алонсо съвпада с мнението на бившия президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло, който през миналата седмица обясни, че успехите на италианския тим през новия сезон се дължат не на това, че Скудерията настига Mercedes, а на изоставането на другите отбори.

„Честно казано, мисля, че във Ferrari просто извадиха късмет – заяви Ди Монтедземоло. – Тази година, като изключим Mercedes, Скудерията няма други реални съперници.

„Представянето на Williams не се е подобрило, в Red Bull се получи истинска имплозия, а McLaren е в криза. Накратко, пилотите на Ferrari стартират във всяко едно състезание с реалния шанс да са на подиума. Но късметът е безполезен, ако не се възползваш от него.”

Естествено, в McLaren отричат тезата, че тимът е в криза и повтарят, че трудностите в началото на съвместната им работа с Honda са били очаквани. Японците все още се адаптират към новата турбо ера във Формула 1 и в McLaren отчитат прогрес във всяко едно състезание.

В Барселона и Алонсо и Дженсън Бътън успяха да стигнат до втората част на квалификацията – за първи път този сезон, като и двамата пилоти понасят стоически трудностите и нито за момент не са се усъмнили, че McLaren-Honda ще се върне отново на върха във Формула 1.

„Много съм мотивиран – допълни Алонсо. – Ще е супер, ако скоро сме отново бързи, тъй като този сезон го започнахме от нулата и мисля, че ще вземем точки в Монако. Оттук нататък ще се борим да сме на границата за влизане в Топ 10 – поне в следващите две-три състезания. Надявам се, че след Канада и Австрия ще сме по-напред – около седмото място. Това е целта ни.

„И в края на шампионата, дори и да разсъждавам много оптимистично, надявам се, че ще сме близо до подиума.”

Според Алонсо, симулацията на състезанието в Испания, направена в McLaren, е показала, че той може да се бори за деветото място, но Фернандо отпадна заради прегрели спирачки, които дефектираха, след като във въздушната кутия попадна слюда от визьора на каската на пилота.

„Много лош късмет – потвърди Фернандо. – Ако сега се опитам да повторя това, един милион пъти няма да успея. Но може би е по-добре тези неща да се случват сега, когато сме по-назад, вместо да ни тормозят, когато се борим за място на подиума.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията