Какво може да направи Розберг?

Нико трябваше да спечели в Бахрейн, тъй като вече изостава в шампионата

От новия сезон във Формула 1 са изминали едва четири състезания, но времето, с което разполага Нико Розберг, за да спре атаката на Люис Хамилтън към третата му световна титла, вече изтича.

Нико трябваше да спечели в Бахрейн, тъй като вече изостава в шампионата, изпреварен и от Себастиан Фетел.

Но Нико не спечели, Хамилтън взе третата си победа в първите четири старта тази година.

Алън Макниш

Алън Макниш е бивш пилот във Формула 1, трикратен победител в „24 часа на Льо Ман” и носител на титлата в световния шампионат за издръжливост.

Нико извади късмет, че Фетел допусна грешка и изостана, но второто място на Кими Райконен демонстрира колко труден ще е за Mercedes този сезон – особено за Нико Розберг, който вече изостава и от пилотите на Скудерията.

И все пак, не всичко е загубено. Но какво трябва да направи Розберг, за да се справи с Хамилтън?

Първо, да видим къде е Хамилтън

Миналата година Нико се бори с Люис за титлата до последното състезание в Абу Даби и показа, че може да губи достойно. Сега Хамилтън контролира шампионата от първия ден и вече има 27 точки аванс.

Всъщност, Люис е в много силна серия, която започна след Гран при на Белгия миналата година. След удара между Хамилтън и Розберг на „Спа”, феновете освиркаха Нико на подиума, а шефовете на тима подкрепиха Люис и германецът трябваше да се извинява – така той беше санкциониран както в тима, така и пред широката публика.

Този инцидент се отрази зле на Розберг и Хамилтън наложи доминацията си. Единственото изключение е Гран при на Бразилия миналата година, където Нико кара перфектно.

Хамилтън продължи през новия сезон така, както завърши предишния, като успя да отстрани най-голямата си слабост от миналата година – представянето в първата си бърза обиколка в последната част на квалификациите.

Миналата година Люис допусна доста грешки точно в тези обиколки и това го поставяше под сериозно напрежение. Сега обаче Люис няма нито една грешка в първите турове в Q3 и напрежението се прехвърли върху Розберг.

Уверен съм, че нивото на представянето на Хамилтън тази година е по-високо от миналата. Той е по-спокоен, по-уверен, тъй като вече няма какво да доказва, но още има апетит за успехи.

Какво да направи Розберг?

Нико е интелигентен пилот, което често помага, но този година той твърде често затъва в сериозни анализи на това, което се е случило. В такива случаи пилотът се стяга и се представя зле.

Това се е случвало на всеки човек, не само на спортистите.

Освен това, Нико допуска и стратегически грешки. След втората част на квалификацията в Бахрейн Нико беше на 1 секунда от Люис.

После той обясни, че е допуснал тази разлика, тъй като е искал да запази гумите, които е щял да използва в състезанието на следващия ден.

Но Люис постъпи по-правилно – записа силна обиколка и остави на другите да го догонват.

А Розберг беше пропуснал удобен момент в Q2, за да търси лимита на възможностите на колата и гумите, нещо, което Люис направи.

Този сезон Нико все още не може да уцели правилната посока. Все още не е дал на пистата всичко, на което е способен. Той кара чисто и без грешки, но това не е достатъчно.

В момента Нико е като Анди Мъри – Анди е страхотен тенисист, но трябва да блесне в ерата на тримата велики: Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Нико трябва да изпъкне на фона на Хамилтън, Алонсо и Фетел.

Психологическите проблеми на Нико се допълват и от факта, че медиите не са на негова страна. Може би е време Розберг да спре да отговаря на въпросите, свързани с битката му с Хамилтън.

Коментарите му след Китай, че Люис е намалил темпото, за да позволи на пилотите на Ferrari да го догонят изобщо не помогнаха на Нико, само издадоха слабостта му и медиите не пропуснаха да отбележат това.

Когато Хамилтън е в най-добрата си форма, може би Розберг не може да се бори с него. Но сега нещата стават по-сложни, тъй като за разлика от миналата година в челото няма да се борят само двама пилоти.

Ако Нико не успее бързо да обърне хода на битката с Люис, то може да няма време след това.

Кими Райконен възроди формата си този сезон и в челото вече присъстват и двете коли на Ferrari, които могат да объркат прогнозите за класиране във всяко едно състезание.

Така че, всяко едно изоставане няма да означава загуба на една позиция като миналата година, а доста повече, а със загубата на точките, бързо ще си отиде и възможността за участие в битката за световната титла.

На Нико не му е никак лесно, но никой не е твърдял, че е лесно да спечелиш световната титла във Формула 1, нали?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията