Алонсо: Във Ferrari беше по-тежко отколкото е сега

След пет години в Маранело испанецът напусна заради McLaren и завръщането във Формула 1 на Honda

Sportinglife
Sportinglife 13:15 ч., 15 Апр 2015
0
355
GETTY IMAGES

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо обясни, че му е било по-тежко да губи битките за световната титла в последните години с Ferrari отколкото сега да се бори с McLaren, за да се отлепи от дъното на класирането.

След пет години в Маранело испанецът напусна заради McLaren и завръщането във Формула 1 на Honda, на възраждането на славното сътрудничество на британците с японците върви трудно.

McLaren прави най-слабия старт в историята си в началото на 2015 – Дженсън Бътън завърши последен в Австралия и 11-ата му позиция в Мелбърн все още е най-доброто постижение на тима до момента.

Алонсо стигна финала в Китай 12-и, на 1 обиколка зад победителя Люис Хамилтън, но заяви, че е щастлив от прогреса на McLaren. Освен това, от началото на сезона пилотите на McLaren нито веднъж не успяха да преминат първата част на квалификациите.

„Карам от 14 години във Формула 1 и знам кога съм в трудна ситуация и кога битката за измъкване от нея е много тежка – обясни Алонсо. – В последните години във Ferrari ми беше много по-тежко в сравнение с този сезон в McLaren, тъй като се борехме за титлата и все не успявахме да я спечелим. Сега съм част от напълно нов проект и съм настроен много по-оптимистично.

„В момента трябва всички да работим заедно и да вървим напред, мисля, че след месец-два ще се гордеем с това, което сме свършили.

„За да победиш Mercedes, трябва да направиш нещо по-различно, трябва да поемаш повече искове и миналата година аз реших да направя точно това. За пет години три пъти завърших втори – това са постиженията ми с Ferrari. Можех да остана там още две години и още два пъти да стана вицешампион, но за мен това не е достатъчно, затова предпочетох да рискувам.”

Алонсо е уверен, че скоро ще дойде и пробивът на McLaren.

„Харесва ми да работя за възраждането на McLaren. Може да ви звучи странно, но е така – обясни испанецът. – В Австралия изоставахме с 4,5 секунди на обиколка, в Малайзия с 3,5 секунди, а в Китай с 2,5. Всяка седмица, във всяка свободна тренировка и сесия записваме прогрес, работим усилено с инженерите и се вижда, че вървим напред.

„Всички сме наясно какви стъпки напред ни предстои да направим и какво можем да очакваме от представянето ни в следващите състезания. Това са страхотни моменти, на които аз се наслаждавам.

„Факт е, че се представяме по-слабо от очакваното, не сме на нивото, на което искаме да сме, но съм сигурен, че скоро отново ще сме в челото.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията