Очакван развой

Новият шампион на България при волейболистите става ясен днес

Анна Николова
Анна Николова 08:30 ч., 14 Апр 2015
0
307
lap.bg

Тази вечер ще стане ясен новият волейболен шампион на България при мъжете. Титлата, за която спорят първенеца от последните три години Марек и Добруджа 07 ще бъде решена в пети мач, който стартира в 17,30 часа. Място на сблъсъка отново е зала „Добротица” в Добрич.

Серията стартира точно преди седмица с два мача в Добрич. С много силна и концентрирана игра Добруджа взе две победи и поведе с 2-0

В края на миналата седмица двата тима трябважше да решат спора в зала „Арена Сливница”. За разлика от първите две срещи, тези не предложиха кой знае колко качествен волейбол;. Играчите от Добрич сякаш се сковаха от напрежение и допуснаха много брак в играта си. От това се възползва Марек, който измъкна две победи и изравни серията на 2-2.

Така всичко ще бъде решено днес в Добрич. Нито един от двата отбора няма право на повече поправителни, така че напрежението ще бъде по-равно.

Домакините обаче може и да са малко по-сковани заради малкия им опит в подобни сблъсъци. Все пак не е за пренебрегване фактът, че тима играе финал едва за втори път в историята си. При това още на втората година след завръщането си при най-добрите.

От друга страна за Марек вероятно няма да е лесно да преглътне поражението и раздяла с титлата, ако се стигне до подобна развръзка. Въпреки че бюджетът през последните години бе намален, клубът си остава сравнително добре осигурен финансово и няма причина играчите да мислят за нещо друго освен за волейбол.

Заради важността на сблъсъка едва ли ще видим волейбол на изключително ниво. Победител по-скоро ще бъде онзи отбор, който допусне по-малко грешки. Такъв обаче вече е зрителят, защото в последните десет години това е първият случай, в който титлата ще се реши в последният, пети сблъсък. Преди това по-често носителят на златните медали бе решаван в три, в редки случаи в четири срещи.

Черни облаци надвиснаха отново над Левски

Докато Марек и Добруджа водят битка за това кой от двата тима е по-добрият у нас, ситуацията в Левски отново стана драматична. Изпълителният директор на клуба Владимир Николов призна в интервю за спортния ежедневник „Тема спорт”, че участието на „сините” през следващия сезон е под въпрос. Причината – липсата на финансови средства за издръжката на клуба.

„Клубът е във фалит. Няма перспективи, работи се ден за ден и се опитваме да оцелеем. Вземете за пример Добруджа. Там общината дава около 100 000 лева финансиране и безплатно ползване на залата. В София клубовете не взимат нито един лев и плащат наем за залите си. Без помощ на общинските структури няма как да се излезе от тази ситуация. Не е случайно, че волейболът излезе от София. Освен това в другите два големи града в странта, Пловдив и Варна, също не се развива волейбол. Ако не се намери стабилно финансиране, просто няма да продължим и Левски ще остане без мъжки отбор догодина. Аз съм разговарял със стотици хора, но никой не откликна”, коментира Владимир Николов.

Участието на Левски бе под въпрос и този сезон. Заради липсата на финанси клубът бе принуден да се раздели с всичките си по-опитни играчи и се състезава освновно с юноши.

„Нека по-добрият да спечели”, заяви преди дни треньорът на Марек Найден Найденов.

„Може би нямахме нужното търпение. Надявам се, че в петия решителен мач ще успеем да се преборим с Марек и да спечелим титлата в нашата зала с помощта на страхотната ни публика”, пожела си неговият съперник Мирослав Живков.

„Не си даваме лесно титлата! Продължаваме да се борим за нея и не сме се отказали”, изрази мнението на волейболистите  на Марек либерото Мартин Божилов.

Дали дупничани ще успеят да стана за четвърти пореден път №1 или серията им ще бъде прекъсната ще разберем тази вечер малко преди 20,00 часа.

Ако го направят те ще бъдат първия извънстоличен отбор с подобно постижение. До този момент в историята на родното първенство с дълги серии, в които печелят титлата могат да се похвалят единствено Левски и ЦСКА като безспорно №1 са „сините”, които през периода 1999-2006 печелят титлата осем пъти поред.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията