Двойна победа и скандал в Mercedes

Нико Розберг обвини победителя Люис Хамилтън, че е поставил на риск доброто му класиране

Sportinglife
Sportinglife 13:25 ч., 12 Апр 2015
0
852
Getty Images

Пилотите на Mercedes записаха двойна победа в Гран при на Китай днес, но след финала завършилият втори Нико Розберг обвини победителя Люис Хамилтън, че е поставил на риск доброто му класиране и дори го е лишил от шанс да се бори за първото място.

Класиране в Гран при на Китай

1. Люис Хамилтън, Mercedes    1:39.42,008 ч.
2. Нико Розберг, Mercedes    +0,714 сек
3. Себастиан Фетел, Ferrari    +2,988 сек
4. Кими Райконен, Ferrari    +3,835 сек
5. Фелипе Маса, Williams    +8,544 сек
6. Валтери Ботас, Williams    +9,885 сек
7. Ромен Грожан, Lotus    +19,008 сек
8. Фелипе Наср, Sauber    +22,625 сек
9. Дениъл Рикардо, Red Bull    +32,117 сек
10. Маркус Ериксон, Sauber    +1 оби др.

Конфликтният момент в средата на състезанието, когато двамата пилоти на Mercedes бяха начело, но Люис намали темпото, което позволи движещия се трети Себастиан Фетел с Ferrari да започне да застига Розберг. Това стана малко преди втората смяна на гумите, а от Mercedes предупредиха Люис да увеличи отново скоростта, иначе ще повикат първо Нико в бокса.

Това стана така, но точно когато Розберг влезе за средно твърди гуми, Люис отново увеличи темпото, оказа се, че в меките му сликове има още живот и той записа две много бързи обиколки, които гарантираха, че той ще се върне на трасето отново като лидер.

„Люис ненужно застраши представянето ми в това състезание – заяви пред медиите Нико. – В един момент той караше по-бавно от необходимото.”

Розберг не успя да скрие яда си на пресконференцията след финала, но отговорът на Хамилтън не закъсня.

„Не е моя работа да се грижа за състезанието на Нико. Аз трябва да внимавам за моята кола, да я докарам до финала колкото се може по-бързо и точно това направих. Не съм направил нищо умишлено, за да забавя темпото на колоната.”

Класиране

Класиране при пилотите след 3 старта 

Хамилтън 68 т, Фетел 55, Розберг 51, Маса 30, Райконен 24, Ботас 18 и др.

Класиране при конструкторите

Mercedes 119, Fеrrari 79, Williams 48, Sauber 19, Red Bull 13, Toro Rosso 12 и др.

До вторите спирания в бокса, когато лидерите караха с меките гуми изглеждаше, че Розберг и Фетел имат шанс да се борят с Хамилтън, но при връщането на пилотите на пистата със средно твърдите превъзходството на Mercedes се видя ясно и във Ferrari загубиха надежда за нещо повече от място на подиума.

За Фетел това беше трети пореден подиум от началото на сезона, а неговият съотборник Кими Райконен успя да си осигури 4-ото място с много силна атака срещу двамата пилоти на Williams веднага след старта, което му позволи да спечели две позиции.

Фелипе Маса и Валтери Ботас завършиха 5-и и 6-и в най-скучното състезание до момента тази година, а другият тим, който класира и двамата си пилоти в зоната точките се оказа Sauber.

Състезанието завърши при жълти флагове, а колата на сигурността води колоната в последните два тура заради отпадането на Макс Верстапен, който спря заради повреда в средата на стартфиналната права и маршалите срещнаха сериозни трудности докато отстранят колата му от трасето.

McLaren отново демонстрира прогрес – Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън завършиха успешно състезанието, но останаха 12-и и 13-и, на 1 обиколка от победителя.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията