Райконен: Ferrari не спечели само заради жегата

Той обаче призна, че Ferrari все още отстъпва на Mercedes

Sportinglife
Sportinglife 13:00 ч., 07 Апр 2015
0
673
GETTY IMAGES

Финландският пилот на Ferrari Кими Райконен е уверен, че победата на съотборника му Себастиан Фетел в Малайзия не е дошла само заради по-добрата работа на новия болид на италианците SF5-T с гумите на Pirelli.

На „Сепанг” Фетел беше по-бърз от фаворитите – пилотите на Mercedes и отличната му скорост му позволи да изпълни перфектно стратегията, начертана от бокса, което пък не позволи на Люис Хамилтън и Нико Розберг в нито един момент да се надяват, че ще успеят да догонят и атакуват бившия световен шампион.

Фетел кара в състезанието само с две спирания в бокса, а пилотите на Mercedes трябваше три пъти да сменят гумите в хода на надпреварата.

Райконен също демонстрира напредъка на Ferrari – Кими остана последен след инцидент в началото, заради който трябваше да спре в бокса със спукана гума.

След като се върна на пистата последен финландецът предприе серия атаки, които го изведоха на четвъртото място на финала.

С 4-ото място на „Сепанг” Райконен още в началото на сезона изравни най-доброто си постижение от 2014, когато Ferrari имаше сериозни проблеми и изостана сериозно от Mercedes.

Бившият световен шампион обаче е уверен, че потенциалът на SF15-T е много по-сериозен от това, което предполагат съперниците на Скудерията.

„В Малайзия жегата и атмосферните условия може и да са били изцяло в наша полза – обясни Райконен. – Но в Мелбърн също бяхме много близо до колите на Mercedes и те така и не успяха да се откъснат далеч напред, както ставаше през миналата година.

Естествено, на всяка писта атмосферните условия и особеностите са различни, но не трябва да омаловажаваме качествата на новата ни кола, която има потенциал да е бърза навсякъде този сезон.”

Райконен обаче призна, че Ferrari все още отстъпва на Mercedes, особено що се отнася до представянето в квалификациите.

„Наясно сме, че не сме толкова бързи колкото световните шампиони – допълни Кими, който с титлата си от 2007 е последният световен шампион на Черните кончета. – Поне що се отнася до надбягване в рамките на една бърза обиколка.

Но работим върху това и с оглед на нивото, което достигнахме в края на миналата година, мисля, че пред новия сезон сме направили голяма крачка напред. Малко по малко се опитваме да догоним Mercedes и всичко показва, че вървим в правилната посока.

Да, Себастиан спечели в Малайзия, но трябва да подобрим представянето си в още доста области.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията