Най-богатите пилоти във Формула 1

Хамилтън влиза в елитен клуб

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 06 Апр 2015
0
925
GETTY IMAGES

Новият договор на световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън може да му носи по 40 милиона евро на година, а контрактът му с Mercedes ще влезе в сила от 1 януари 2016 и ще е за три сезона.

Това ще вкара Люис в супер елитния клуб на най-добре печелещите пилоти във Формула 1, които изкарват по над 30 милиона евро на сезон – сега в него са само Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо.

И тримата обаче имат да навъртят още доста километри, за да настигнат лидера в класацията на най-богатите пилоти във Формула 1 – Михаел Шумахер.

Топ 10 по богатство на пилотите във Формула 1

1. Михаел Шумахер 780 милиона долара
2. Фернандо Алонсо 220 милиона долара
3. Кими Райконен 180 милиона долара
4. Еди Ървайн 180 милиона долара
5. Люис Хамилтън 110 милиона долара
6. Дженсън Бътън 100 милиона долара
7. Ален Прост 70 милиона долара
8. Дейвид Култард 70 милиона долара
9. Себастиан Фетел 45 милиона долара
10. Нико Розберг 30 милиона долара

7-кратният световен шампион все още се възстановява от тежката контузия, която получи при падане на ски в края на 2013 година, прекара 6 месеца в кома и претърпя няколко животоспасяващи операции, но от известно време насам няма информация за него.

Състоянието на Михаел се оценява на 780 милиона долара, а в началото на века, когато се премести да живее в Швейцария Шумахер се договори с местните власти, че ще плаща годишен данък от 1 милион евро без значение колко пари изкарва на пистата и от реклами.

Няма информация дали тази договорка е все още в сила, но съпругата му Корина посрещна без никакви притеснения огромните сметки за лечението на Михаел и дори изгради мини клиника в дома им до Женевското езеро, в който се възстановява пилотът.

Последният сезон на Михаел във Формула 1 беше през 2012, когато той кара за Mercedes, а богатството му представлява 43% от всички пари на Топ 10 на пилотите по приходи в световния шапионат.

Действащият световен шампион Хамилтън заема петата позиция в тази класация със състояние, оценено на 110 милиона долара, а неговият съотборник Нико Розберг затваря Топ 10 с 30 милиона долара.

Най-младият пилот в класацията е 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел, който е едва на 27 години, но състоянието му е оценено на 45 милиона долара. Най-възрастният в този елитен клуб е друг 4-кратен световен шампион – 60-годишният Ален Прост, оценен на 70 милиона долара, който сега е лицето на тима eDAMS във Формула Е.

С новите договори на Алонсо с McLaren, на Фетел с Ferrari, както и на Хамилтън с Mercedes догодина сумите ще изглеждат по-различни, но едва ли ще има големи размествания в класирането.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията