Хамилтън преподписва срещу близо 40 милиона долара на сезон

Сделката трябва да бъде финализирана тази седмиц

Sportinglife
Sportinglife 09:05 ч., 01 Апр 2015
0
429
Getty Images

Новият договор на световния шампион във Формула 1 Люис Хамилтън с Mercedes е на 99,6% готов, съобщи източник на ВВС, който потвърди информацията, че от 2016 година британецът ще се състезава за около 40 милиона долара на сезон.

Сделката трябва да бъде финализирана тази седмица, противно на очакванията, че Хамилтън ще подпише в дните около Гран при на Малайзия, както се спекулираше в края на март.

Настоящият договор на Люис изтича в края на 2015 и двете страни преговарят по новия контракт от миналия сезон, но първо Хамилтън спря разговорите докато не приключи битката за титлата, а след това отложи началото им за старта на предсезонните тестове на „Херес” през февруари.

„Договорът трябва да е готов тази седмица – заяви източникът на ВВС. – Няма причини за повече забавяния. Честно казано, 99,6% от договора са готови и уточнени. Люис и тимът се договориха за всичко, вече няма за какво да преговарят, сега остана само юридическата работа.”

Според информацията на ВВС договорът на Люис ще е за 31 милиона долара на сезон и ще е за три години, а тази сума може да се увеличи до 40 милиона долара на сезон с бонусите и премии за победи и титли.

Още от миналата година Хамилтън и шефовете на Mercedes Ники Лауда и Тото Волф обясниха, че гледат на новия договор на пилота като на формалност, тъй като той няма намерение да напуска. Люис обаче работи без мениджър и преговаря сам с тима, а Волф обясни, че това прави нещата по-трудни, тъй като не може да „играе по-твърдо” с пилота при преговорите.

През уикенда Люис получи и похвала от Бърни Екълстоун, който го определи като „най-добрия посланик на Формула 1” и обясни, че британецът нпълно заслужено получава милиони за работата си в Mercedes.

Според германската преса другият пилот на тима – Нико Розберг, който вече преподписа с Mercedes и има договор до края на 2017 година, ще кара за доста по-малко пари от Люис. Предполага се, че договорът на Нико е за 20 милиона долара на сезон, без обаче в тази сума да влизат премиите и бонусите – които през 2014 бяха доста по-скромна сума от тази, която получи Хамилтън.

С новия си договор Хамилтън ще влезе в групата на най-добре платените пилоти във Формула 1, която не е никак голяма – в нея влизат Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо, които смениха отборите си през зимата и се смята, че договорите им са за „поне” 30 милиона долара на сезон, съответно с Ferrari и McLaren.

От Mercedes отказаха коментар на информацията на ВВС за договора на Хамилтън, като повториха тезата на Волф, че „няма защо да се бърза с договора на Люис”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията