"Aко искаш да печелиш медали, ти трябва допинг".

Забранени ли са забранените вещества?

Разследване на немската ARD предизвика шумен скандал в световния спорт

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 05 Дек 2014
0
100
Getty Images

10 години след като британската телевизия Би Би Си взриви олимпийското семейство със скандалното си разследване „Да купиш игрите”, германската  ARD е на път да направи същото по темата забранени вещества.

Автор на разследването е журналистът Хайо Зепелт за когото темата за допинга изобщо не е чужда.

Статистиката е безпощадна – на домашните си игри през зимата Русия спечели 33 медала, към тях се прибавят и отличията от куп други състезания през годината. Така че като цяло спортната 2014 г. е изключително успешна за страната.

Според заснетото от Зепелт обаче зад всичко това се крият забранените вещества.

За първи път пред камера в неговото разследване застава Виталий Степанов, който три години работи като консултант на генералния директор в руската антидопингова агенция – РУСАДА.

Съпругата му е състезател на 800 м – Юлия Степанова, която през февруари 2013 г. бе наказана с двегодишна дисквалификация за употреба на забранени вещества, е категорична, че за подобно нещо са виновни треньорите.

За да докаже твърденията си тя прави серия от видео и аудиозаписи, които са включени в разследването на немската телевизия.

Те показват как с участието на старши треньора на руските атлети Алексей Мелников и на лекаря Сергей Португалов се прикриват положителни допинг проби.

„Имаше моменти, в които официалните власти искаха от нас да предоставяме предварителна информация за спортистите с положителни допинг проби. Ако те бяха неизвестни работата по разследването продължаваше, но ако бяха имена или считани за млади надежди тогава положителния резултат беше обявяван за грешка и разследването се спираше”, разказва Виталий Степанов.

Юлия Степанова описва и схемата за предпазване от тестове на руските спортисти в чужбина със записване под чуждо име, както и че често е била съветвана от треньора си да „пази” чисти проби за тестове по време на тренировъчния процес.

На вътрешното първенство по лека атлетика тя е инструктирана да изпрати номера на пробата си, след което можела да „спи спокойно”. Запис показва как треньора раздава забранения стероид Оксандролон.

Виталий Степанов

"Aко искаш да печелиш медали, ти трябва допинг".

„Общоприетото схващане е че благодарение на таланта, даденостите ти и усилията ти можеш да стигнеш далеч. Но ако искаш да печелиш медали, ти трябва помощ. И тази помощ е допингът”, обобщава Виталий Степанов.

Една от шокиращите истории в разследването е за победителката в маратоните на Чикаго и Лондон – Лилия Шобукхова, която платила 450 000 долара на руската лекоатлетическа федерация, за да участва на игрите в Лондон. С парите те трябвало да прикрият резултатите от кръвните й проби.

В последствие обаче тя е отстранена от игрите и поискала средствата обратно. Върната й била обаче само две трети от сумата.

В скандала е замесен и президентът на руската федерация и ковчежник на световната такава Валентин Балахничев.

Реакциите на скандалното разследване остават разнопосочни. От Антидопинговата агенция в Русия обявиха, че той е резултат от историите на атлети, нарушили забраните за употреба на такива вещества. „Професионалистите знаят, че такива истории са смешни”, коментира пред английски издания настоящия директор на агенцията Никита Камаев.

От световната антидопингова агенция обаче са категорични, че започват пълно разследване на случаите.

Такова обещаха и от световната федерация по лека атлетика. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията